Beograd je u mišolovci

Izvor: Vesti-online.com, 22.Sep.2010, 13:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograd je u mišolovci

Politika ucena Evropske unije prema Srbiji se nastavlja i to se neće promeniti, jer daje najbolje rezultate, a Brisel i Hag deluju sinhronizovano kako bi prividno izgledalo da nagrađuju Beograd za političke ustupke, kaže u razgovoru za "Vesti" Đorđe Vukadinović, politički analitičar i urednik "Nove srpske političke misli".

Koliko su u suprotnosti izjave glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca da Brisel treba da održi pritisak na Srbiju da uhapsi >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Ratka Mladića sa trenutnim raspoloženjem unutar EU da se Beograd nagradi zbog zajedničke rezolucije sa EU o Kosovu?

- Mislim da to samo na prvi pogled deluje u protivrečnosti jedno sa drugim, a u suštini, reč je o koordinaciji. Zapravo, kada Brisel iz političkih razloga mora makar da simulira dobru volju, onda se javi Hag i haško tužilaštvo da na osnovu "objektivnih" pokazatelja malo prikoči taj navodni i prividni entuzijazam Brisela. Dakle, Hag i Brisel funkcionišu u potpunoj koordinaciji, čim Beograd učini neki krupan ustupak koji bi Brisel morao da pozdravi i naizgled nagradi, onda se pojavi Hag kao objektivna kočnica i prepreka, što Brisel naknadno i retroaktivno mora da uvaži, pa na kraju ne bude ništa od naše šargarepe.

Da li je to nova taktika međunarodne zajednice?

- Tako je uvek bilo do sada. Nije ta volja Brisela tako jaka da se Srbiji izađe u susret, ali verujem da će se eventualno pokrenuti sa mrtve tačke pitanje kandidature Srbije za članstvo u EU, a sve drugo će ostati kao i pre povlačenja srpske rezolucije o Kosovu u UN.

Ukoliko se pritisci nastave, očekujete li da bi od Srbije moglo da se zatraži i priznanje nezavisnosti Kosova?

- Neće priznanje Kosova biti na stolu, ali očekujem dalje pritiske međunarodne zajednice - samo lažne i fingirane šargarepe.

Mogu li izjave Bramerca da Beograd i dalje ne sarađuje u potpunosti sa njegovom kancelarijom da blokiraju evropski put Srbije?

- Hag će svakako, kao i ranije, služiti kao batina i sredstvo za pritisak na Srbiju.

Koliko je verovatno da Srbija taktizira sa hapšenjem Mladića kako bi njegovo izručenje iskoristila kao ustupak Briselu u nekom kasnijem trenutku evrointegracija?

- Ne znam, ali moguće da ima i toga. Meni se čini da su u prethodnom periodu njihovi napori da se Mladić uhapsi bili vrlo ozbiljni. Pogotovu mislim da je ova vlast bila ozbiljna u toj nameri. Ima li kalkulacija na strani Beograda ili ne? Nije nemoguće, mada mi se čini da se Beograd češće nalazi u poziciji miša u mišolovci, nego što može da kalkuliše i kombinuje kako mu je volja.

Da li su iskrene izjave srpskih zvaničnika da je hapšenje Ratka Mladića i Gorana Hadžića prioritetni državni interes?

- Verujem da su iskrene, ali ne mogu to da tvrdim.

Znači li to da će Brisel nastaviti sa politikom ucena prema Beogradu?

- Pokazalo se da politika ucena daje rezultata kad je reč o Srbiji i ne verujem da će Brisel od toga odustati. Koriste ono što daje rezultate.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.