Pregovori ponovo prekinuti: Vučić i Tači se sukobili oko dve tačke sporazuma

Izvor: Blic, 17.Apr.2013, 20:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pregovori ponovo prekinuti: Vučić i Tači se sukobili oko dve tačke sporazuma

Dijalog u Briselu prekinut je oko 20 časova zbog verbalnog sukoba potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Hašima Tačija, saznaje "Blic". Do verbalnog sukoba došlo je tokom rasprave o predlozima, odnosno o tačkama devet i 14. Ovo je danas drugi prekid razgovora i druga pauza. Prethodno je dijalog bio prekinut zbog nezadovoljstva Tačija ponudom koju je iznela Ketrin Ešton. Razgovori će biti nastavljeni u 22 časa.

20:37 - Đurić: Nastavljamo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << razgovore u 22 časa

- Nastavljamo razgovore u 22 časa. Dobili smo mnogo povoljniju ponudu, posebno po pitanju policije. Odluka državnog vrha o ponudi biće doneta do kraja vikenda - rekao je Marko Đurić, savetnik predsednika Srbije.

20:30 - Konsultacije sutra?

Kako sazanje "Blic", Dačić i Vučić su u kontaktu sa predsednikom Tomislavom Nikolićem, a sutra bi trebalo da obave konsultacije o novoj ponudi iz Brisela i sa predstavnicima stranka i Srba sa Kosova.

20:21 - Šta je ponuđeno u Briselu

Srpski državni vrh dobio je novu, značajno poboljšanu ponudu. Kako “Blic” nezvanično saznaje, dokument s kojim je visoka predstavnica EU Ketrin Ešton izašla pred srpski državni vrh ima 15 tačaka, sedam više nego prethodni.

Srbiji se sada nudi sud u Mitrovici, da Srbi budu lokalni i regionalni komandiri, ali još nije definisano da li će kosovska vojska biti prisutna na Severu Kosova.

Usvojen je zahtev Srbije da zajednica srpskih opština obuhvati samo četiri srpske opštine na Severu, bez Južne Mitrovice.

Srbi će dobiti Okružni sud u Severnoj Mitrovici, sa isturenim odeljenjima u svakoj od opština, a dogovoreno je i da Srbi budu regionalni i lokalni komandiri policije što bi se odnosilo i na opštine južno od Ibra u kojima su Srbi većina-

Osim toga, srpski državni vrh tražio je obrazovanje, prostorno planiranje, ekonomski razvoj i informisanje.

Dačić i Vučić sutra će razgovarati sa komandantom NATO Andersom Fog Rasmusenom, kako bi dobili garancije NATO.

20:15 - Ponovo prekinuti pregovori

Nešto pre 20 časova ponovo je došlo do problema u dijalogu, saznaje "Blic".

"Došlo je do sukoba između Aleksandra Vučića i Hašima Tačija oko dve tačke", kaže izvor našeg lista iz Brisela.

Pregovori su trenutno prekinuti, a očekuje se da ponovo budu nastavljeni u 22 časa.

19:57 - Kocijančić: Pregovori i dalje traju

#Serbia - #Kosovo dialogue still ongoing:#Ashton had several bilateral talks and is now meeting PM's #Dačić - #Thaçi jointly #EU #EEAS — Maja Kocijancic (@AshtonSpox_Maja) April 17, 2013

19:39 - Nastavljeni razgovori Dačić-Tači-Ešton

U Briselu su nastavljeni trojni razgovori pregovori. Direktni razgovori dve delegacije uz posredovanje Eštonove nastavljeni su posle pauze za konsultacije koja je trajala više od tri sata. Kosovski premijer Hašim Tači prekinuo je danas nešto posle 16 časova trojne pregovore u Briselu nezadovoljan ponudom koju je iznela Ketrin Ešton.

Nezvanični izvori, ali i direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, nagovestili su da je na pregovaračkom stolu za Beograd bolja ponuda od prethodne. Beograd insistira na ovlašćenjima srpskih opština na severu Kosova u pravosuđu i policiji.

19:31 - Kacin pozvao Savet da odredi datum za početak pregovora

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin pozvao je danas Evropski savet da odredi datum za početak pristupnih pregovora Srbije i EU i izrazio je nadu da će dijalog Beograda i Prištine doneti rezultate do kraja sedmice.

Opširnije čitajte OVDE.

19:26 - File: Savet Evropske unije izuzetno ceni napore Srbije

Komesar za proširenje EU Štefan File izjavio je danas da Savet Evropske unije izuzetno ceni napore koje čini Vlada Srbije da nastavi i unapredi dijalog sa Prištinom.

"Premijeri Kosova i Srbije susreli su se osam puta, a sastali su se i predsednici (Atifete Jahjaga i Tomislav Nikolić). Vidimo duboku promenu pristupa u odnosima koju moramo da podržimo", naglasio je File na sednici Evropskog parlamenta na kojoj je razmatran izveštaj o napretku Srbije.

19:16 - Čitaku: Izgleda da Srbija ponovo želi da odbije sporazum

Ministarka za evropske integracije Kosova Vljora Čitaku objavila je danas da Srbija izgleda ponovo želi da odbije predloženi sporazum.

"Evo nesrećne vesti, Srbija izgleda ponovo želi da obije predlog sporazuma. Molim vas, ne propustimo ovu priliku", napisala je Čitaku na Tviteru.

18:58 - Nastavljeni razgovori?

U toku je sastanak Ketrin Ešton sa delegacijom Beograda, a ona je prethodno razgovarala sa predstavnicima Prištine, objavljeno je na sajtu Koha.net nešto posle 18 časova.

Zamenik premijera Kosova Hajredin Kuči rekao je za KTV da je Priština spremna na dogovor i da se čeka reakcija srpske strane. Očekuje se da će se kasnije održati završni zajednički sastanak, navodi Koha.net.

18:21 - Pauza za konsultacije traje već dva sata

Pauza za konsultacije pregovaračkih timova traje već dva sata. Prema saznanjima Tanjuga, delegacije sede u odvojenim prostorijama i za sada nema naznaka kada će biti nastavljen zajednički sastanak.

18:11 - EP: Nužan konstruktivan dijalog o Kosovu

Evropski parlament danas je u Strazburu pozdravio dijalog Beograd-Priština i zatražio od "svih strana da se u njemu konstruktivno angažuju i uzdrže od bilo kakve akcije koja može razbuktati zategnutosti u regionu".

U rezoluciji se naglašava nužnost pomirenja i od kosovskih vlasti traži da "učine dalje korake izlaska u susret prema srpskoj manjini, posebno na severu".

17:45 - Kocijančić tvitovala fotografije sa pregovora

Some photos from the ongoing #Serbia - #Kosovo talks at #EEAS HQ Brussels ow.ly/k9yML #Ashton #Dačić #Thaçi — Maja Kocijancic (@AshtonSpox_Maja) April 17, 2013

Kalimero Sreda, 17. 04. 2013. 17:01

Neregistrovan Korisnik

Neverovatno je kako se spinovanjem doslo do anesteziranja kompletnog naroda. Svi su zaboravili da su gospoda koja su na vlasti, pre izbora govorili kako nece dati Kosovo ni za zivu glavu. Sada, malo manje od godinu dana posto su na vlasti ispada da smo Kosovo dali, a da cemo uspehom da smatramo ako dobijemo bar nesto na tom Kosovu! Da su mnogo veliki eksperti, jesu! Ali ne za pregovaranje, vec za spinovanje! Ljudi probudite se! Ovo nije nikakav uspeh naseg pregovarackog tima! Nemojte da vas lazu! Ovo je debakl koji smo trebali da prihvatimo jos 1999 kad su nas izbombardovali. Ovako, izgubili smo silne godine busajuci se kako nikad ne damo Kosovo, zaostali za svima, debelo platili na svaki nacin to i sad smo ga dali, a da nikakve koristi od toga nemamo, vec se borimo za mrvice! STRASNO!

17:02 - Čitaku: Tači nije prekinuo pregovore, samo je izašao na pauzu

Premijer Kosova Hašim Tači nije napustio pregovore, već je izašao, jer je proglašena pauza, javljaju agencije citirajući izjavu koju je na svom tviter nalogu objavila ministarka za evropske integracije Kosova Vljora Čitaku.

Najčitanije SADA: Brisel: Poslednja šansa da Srbija dobije datum pregovora U delegaciji Beograda Dačić, Vučić, Grubješićeva i Vulin Dačić: Pregovori s Prištinom i bez posrednika ako treba
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ponovo prekinuti Briselski pregovori!

Izvor: Press, 17.Apr.2013

Razgovori se nastavljaju u 22 časa.. Pre novog prekida direktni razgovori dve delegacije uz posredovanje Eštonove nastavljeni su posle pauze za konsultacije koja je trajala više od dva sata.. Nezvanični izvori, ali i direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, nagovestili su da je...

Nastavak na Press...

Susret Ivice Dačića i Kevina Kostnera završen bez dogovora

Izvor: Njuz.net, 18.Apr.2013, 15:03

. Nijedna strana nije odstupila od svojih stavova.. BEOGRAD, 18. april 2013, (Njuz) – Današnji razgovori između premijera Srbije Ivice Dačića i poznatog holivudskog glumca Kevina Kostnera doveli su do približavanja stavova, ali nisu krunisani konačnim dogovorom, saznaje Njuz iz izvora bliskih...

Nastavak na Njuz.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.