Šta piše u poverljivom izveštaju ECFR o promeni granica Kosova?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Sep.2018, 10:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta piše u poverljivom izveštaju ECFR o promeni "granica" Kosova?

Promena granica na Kosovu ne bi prošla bez nasilja, navedeno je u poverljivom Izveštaju, sačinjenom za potrebe Evropskog saveta za spoljne odnose (ECFR), pan-evropske organizacije formirane 2007. godine, u koji je prištinska Koha imala uvid.

Izveštaj sadržan na tri strane priredili su Norbert Retgen, aktuelni predsednik Odbora za spoljne poslove u nemačkom parlamentu i Robert Kuper, bivši supervizor u tehničkom dijalogu Beograda i Prištine, a na osnovu razgovora sa ambasadorima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << više evropskih zemalja u Prištini.

Navedeno je da je kosovski predsednik, Hašim Tači, počeo da gubi podršku stranih posmatrača na Kosovu, dok bi među protivnicima njegove ideje za promenu granica i razmenu teritorija, mogli da budu i premijer Ramuš Haradinaj, predsednik parlamenta Kadri Veselji , kao i opozicioni pokret Samoopredeljenje.

"Obe strane u debati o ideji 'korekcije granica' su jasno definisane: premijer Ramuš Haradinaj, predsednik parlamenta Kadri Veselji, i Samoopredeljenje protive se ideji, dok je predsednik Hašim Tači glavni zagovornik", stoji u pomenutom izveštaju.

Retggen i Kuper ukazuju da uprkos svim razlikama u stavovima zemalja o ideji teritorijalne razmene, evropski ambasadori sa kojima su razgovarali, jedinstveni su u stavu da do promena granice ne može doći mirnim putem i da bi to podstaklo Srbe na iseljavanje s Kosova.

Koha prenosi i da u završnom delu izveštaja piše da su dve ideje, Zajednica srpskih opština i vizna liberalizacija za Prištinu, kako se navodi, mrtve.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tači Mičelu: SAD je naš doživotni saveznik, potrebna podrška za konačni sporazum

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Sep.2018

Hašim Tači razgovarao je u Njujorku sa pomoćnikom američkog državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove Vesom Mičelom kojem je, kako je saopšteno iz kabineta kosovskog predsednika, preneo da je podrška SAD procesu dijaloga Beograda i Prištine bitna za postizanje konačnog i pravno obavezujućeg...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.