Srbija sprema odgovor na Tačijevu najavu

Izvor: NoviMagazin.rs, 27.Maj.2015, 20:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija sprema odgovor na Tačijevu najavu

Premijer Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas da je izjava ministra spoljnih poslova Kosova Hašima Tačija o mogućoj tužbi protiv Srbije za zločine i za pokušaj genocida nad stanovnicima Kosova, pokušaj da se preusmeri pažnja sa formiranja Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu, o čemu, kako je naveo, odluka treba da bude doneta sutra.

"Tači nije pravnik i nisam siguran da zna šta je >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << genocid", rekao je Vučić za Radio-televiziju Srbije iz Tirane.

Upitan da li mogućnost tužbe shvata ozbiljno, premijer je odgovorio da sve shvata ozbiljno, ali da ne može da shvati "to kao odgovorno ponašanje".

"I mi pripremamo naš odgovor, ali ovo nije dovoljno odgovorno da bih suviše ozbiljno uzimao u razmatranje", poručio je Vučić.

Ministar spoljnih poslova Kosova Hašim Tači spomenuo je juče u Savetu bezbednosti UN mogućnost da Kosovo pred međunarodnim sudom zatraži pravdu za zločine i pokušaj genocida nad stanovnicima Kosova, ali taj deo njegovog govora nije bio u službenom saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Kosova koje je podeljeno medijima.

To je za Agenciju Beta danas rekao portparol Ministarstva spoljnih poslova Kosova, Adilj Behrami povodom izveštaja u medijima da je Tači na sinoćnjoj sednici Saveta bezbednosti UN najavio tužbu za genocid protiv Srbije.

"Ni na Balkanu ne treba zaboraviti (zločine), jer nacionalizam tipa (bivšeg predsednika Srbije Slobodana) Miloševića može da se vrati. Zbog toga već nekoliko godina radimo da dokažemo zločine i žrtve rata na Kosovu, i vrlo brzo ćemo zatražiti pravdu u međunarodnim sudovima za zločine i pokušaj genocida. Tražićemo ratnu reparaciju i to neće biti zahtev sadašnjoj vladi Srbije, već ćemo se obratiti istoriji, da se nikada ne zaboravi to što se dogodilo na Kosovu", rekao je Tači, preneo je Behrami.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić: Tači baš ne razume šta je genocid

Izvor: B92, 27.Maj.2015

Premijer Aleksandar Vučić najavio je da Srbija priprema odgovor na najavu Hašima Tačija da će Priština uskoro pokrenuti tužbu protiv Srbije za genocid. "Moram da priznam da to ne razumem. Ja sve naše sagovornike i u Briselu i svuda, kao što znate, poštujem, nijednog se ne plašim, ali gospodin...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.