Okršaj odbornika iz vlasti zbog Devenporta

Izvor: Pančevac-online.com, 24.Okt.2014, 16:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Okršaj odbornika iz vlasti zbog Devenporta

Odbornici Skupštine Pančeva danas su usvojili predlog gradonačelnika Pavla Radanova da se za počasnog građanina Pančeva proglasi Majkl Devenport, šef Misije EU u Srbiji. Taj predlog je tokom rasprave naišao na žestoko protivljenje odbornika vladajućih stranaka Rajka Mijovića (SDPS), Smilje Glamočanin Varge (SNS) i Miladina Šakića (DSS).

Mijović je opovrgao tvrdnje iz obrazloženja da je Devenport pomogao izbeglicama i Romima da dobiju krov nad glavom, a najboljim >> Pročitaj celu vest na sajtu Pančevac-online.com << studentima iz Pančeva da se usavršavaju na prestižnim univerzitetima u Velikoj Britaniji. On je ocenio da predstavnik EU u Beogradu nema nikakvu ličnu zaslugu za to, jer je samo sprovodio planove Evropske unije.

– Više bih voleo da se Devenport pozabavio lečenjem Pančevaca obolelih od malignih i respiratornih oboljenja, koja su direktna posledica događaja iz prethodnog perioda – rekao je Mijović, penzionisani pukovnik Vojske SRJ.

Smilja Glamočanin Varga je bila još direktnija, rekavši kako Pančevo spada među gradove koji su pretrpeli najveće posledice NATO bombardovanja iz 1999. godine.

– Devenport je pravdao bombardovanje, tvrdeći da je bilo potrebno i korisno, pa sam htela da pitam gradonačelnika da li se slaže s tim. Mislim da je velika sramota da usvojimo ovaj predlog zbog porodica radnika Rafinerije koji su poginuli na svojim radnim mestima i svih obolelih od malignih bolesti, koje su direktna posledica bombardovanja – navela je ona.

Poslušajte izjavu Smilje Glamočanin:

Šakić je rekao kako razume političke razloge za dodeljivanje priznanja Devenportu, ali je ocenio da nam Evropa, kojoj težimo, neće doneti miran i normalan život koji svi želimo.

– Sećam se noći kada je ceo Kotež 2 bežao uz vrisku dece i žena zbog toga što je trebalo kazniti projekat „velike Srbije”. A projekat „velike Albanije” izgleda nikome ne smeta, pa ni nama. Ovo je ogoljena vladavina laži i nepravde. Ja za to ne mogu da glasam. Devenport je jedan kulturan i obrazovan čovek s kojim bih mogao super da se družim, ali je njegova država uništila jednu zemlju i generacije u njoj – kazao je Šakić.

Poslušajte izjavu  Miladina Šakića:

Gradonačelnik Radanov nije bio u sali da brani svoj predlog, pa ga je zamenio Sultan Feratović, šef odbornika SNS-a. On je pozvao odbornike da „ne unose emocije u diskusije” i citirao filmskog junaka, ljudoždera Hanibala Lektora, koji je govorio o plemenitosti, ali je tome dao i lični doprinos.

– Spremnost na kompromis je ono što će nas učiniti plemenitima. Moramo da gledamo u budućnost i da učinimo mnogo toga da bi nam bilo bolje. Nemojte gledati samo na ono što nam se desilo, gledajte šta je Devenport učinio i šta može učiniti za nas. On je eksponent jakih svetskih centara – rekao je Feratović.

Poslušajte izjavu Sultana Feratovića:

Predlog za dodeljivanje priznanja zaslužnog građanina usvojen je bez glasova vladajućih stranaka SDPS i DSS.

D. V.

Nastavak na Pančevac-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Devenport počasni građanin Pančeva

Izvor: Studio B, 24.Okt.2014

Odbornici Skupštine Pančeva danas su usvojili predlog gradonačelnika Pavla Radanova da se za počasnog građanina Pančeva proglasi šef Misije Evropske unije (EU) u Srbiji Majkl Devenport..."Ambasador Devenport je pokazao veliko razumevanje za potrebu realizacije projekata EU koji se odnose na zbrinjavanje...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Pančevac-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Pančevac-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.