Zvali smo policiju i prijavili, došli su, ali još ništa: Naši turisti na meti LOPOVA u Grčkoj, evo kako da povećate SIGURNOST AUTOMOBILA

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Jul.2023, 18:20

"Zvali smo policiju i prijavili, došli su, ali još ništa": Naši turisti na meti LOPOVA u Grčkoj, evo kako da povećate SIGURNOST AUTOMOBILA

Ovakva vrsta kriminala povećala se u zadnjih nekoliko godina, predatori vrebaju na sve strane

Kada odemo na letnji odmor u neku drugu državu, pored dobrog provoda još jedna stvar uvek treba da nam je na umu - kako da zaštitimo svoje stvari i budemo rasterećeni brigom za njih. Ipak, ova je veoma teško s obzirom da ma u koju zemlju otišli, uvek ima onih predatora koji samo čekaju lakoverne i neobazrivne turiste.

Mnogo naših turista bira Grčku >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kao turističku destinaciju upravo zbog sigurnosti. Međutim, nezavisno od toga da li ste u Srbiji, Grčkoj ili nekoj trećoj zemlji, provale, krađe i namerna oštećenja automobila su nešto sa čime se ljudi susreću svakodnevno.

Za turiste koji se odluče da putuju u svojoj režiji veliki problem predstavlja sigurnost automobila. I turisti i građani Grčke su potpuno svesni problema obijanja automobila na parkinzima, razbijanja stakala i krađe automobila, kao i činjenice da je poslednjih godina ovakva vrsta kriminala povećana u Grčkoj.

Jedna naša turistkinja podelila je svoje iskustvo na grupi Live from Greece upozoravajući druge članove na nebezbednost ulica Soluna. Njenu objavu prenosimo u celosti:

"Htela bih da upozorim ljude da ne ostavljate automobile u Solunu u prodavnici Jumbo blizu auto puta i Lidla bez nadzora. Nama je ukraden auto sa sve stvarima u utorak na parkingu prodavnice Jumbo. Zvali smo policiju i prijavili, došli su ali još ništa od nekih informacija, takodje zvali smo ambasadu i konzulat, prijavili ali oni ništa nisu mogli da pomognu. Sreća što smo pasoše kod nas imali. U Srbiju smo došli sa kombi prevozom živi i zdravi koji smo našli na internetu. Sa nama su bila i deca. Izvinjavam se na dužini poruke, ali smatram da treba da budete upućeni", napisala je nesećna žena.

Njenu objavu podržali mnogi deleći slična iskustva iz Grčke:

"Pre neku godinu nasim prijateljima su hteli ukrasti auto, ispred apartmana. Na svu sreću lopov je primećen, ali je pobegao. Prijavljeno policiji, radjen uvidja, znaju ko je po opisu i tu se priča zavrsava. Bila je žena provalnik", napisao je jedan muškarac, dok je druga korisnica pokušala da nađe objašnjenje:

"Sada da vam ne stajemo na muku, i da se ne pravimo pametni, ali ako ste se vraćali kući i stali u Solun verovatno vam je auto bio pun stvari i to ih je privuklo. A još ako su lopovi stajali tu negde i kibicovali koga će da opljačkaju, vi ste bili, sa punim kolima, super meta... Objavite sliku auta, ili opišite, možda je negde ostavljen, i moguće je da ga neko vidi".

Bilo kako bilo, ostati bez automobila u stranoj zemlji je pravi pakao. Zato sa vama delimo nekoliko korisnih informacija kako da se zaštite od krađe, budete bezbedniji na letovanju i ne budete laka meta lopovima.

Saveti za odvraćanje provalnika od krađe u kolima

Ne postoji pouzdan način da sprečimo lopove da nam obiju automobil, ali postoji više načina na koji ih možemo odvratiti od te namere.

Naime, lopovi se ne zadržavaju dugo na licu mesta, pa ih je teško zateći u krađi. Upućeni u ovaj "zanat" kažu da ovakve krađe traju između 10 i 15 sekundi, a dešavaju se u bilo koje doba dana ili noći.

Plaćkaši obično nekim čvrstim predmetom razbiju staklo na kolima (jer im za to nije potreban alat) ili obiju bravu, zgrabe šta nađu i beže, a u ekstremnijim situacijama kradu i automobil. Odlično su upoznati na kojim lokacijama turisti najčešće ostavljaju vredne stvari u kolima. Evo šta treba uraditi, to jest izbegavati:

U principu, nezavisno od toga da li će kradljivci pokušati da vam obiju bravu na vratima, razbiju staklo ili ukradu auto, pa čak i da ništa vredno ne ukradu iz kola, činjenica je da će vam napraviti veliku štetu.

Krađu možete sprečiti parkiranjem na parkinzima sa čuvarem, kao i izbegavanjem ostavljanja vrednih stvari u automobilu.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.