Zatvaranje banaka Grčku je koštalo 3 milijarde eura

Izvor: SEEbiz.eu, 18.Jul.2015, 19:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zatvaranje banaka Grčku je koštalo 3 milijarde eura

ATENA - Trotjedni prekid u radu grčkih banaka mogao bi koštati tu zemlju čak tri milijarde eura, ne računajući neostvareni prihod od turizma, pokazala je danas najnovija studija.

Grčki dnevni list Katimerini je, pozivajući se na podatke trgovinskih udruženja, objavio da je samo maloprodajni sektor pretrpio štetu od 600 milijuna eura, pri čemu je najviše pogođen sektor maloprodaje odjeće, prenijela je agencija AFP.

Zamjenik grčkog ministra financija >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << Dimitris Mardas je jučer izjavio da će banke u Grčkoj u ponedjeljak početi s radom.

Grčke banke su zatvorene od 29. lipnja uz kontrole kapitala koje su ograničile iznos koji se može podići na bankomatima na 60 eura dnevno i 120 eura tjedno za umirovljenike i nezaposlene bez kartica.

Udruženje grčkih izvoznika je priopćilo da je šteta koju je zbog prekida u radu banaka pretrpeo izvoz jednaka 240 milijuna eura, dok je Atenska trgovinska i industrijska komora (EBEAN) upozorila da je na carini blokirano oko 4.500 kontejnera sa sirovinama i gotovim proizvodima.

Komora je dodala i da su, zbog velikog zastoja u prometu čekovima, zamrznute financijske transakcije u vrijednosti do šest milijardi eura.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.