Zakon protiv rasizma podelio grčku koaliciju

Izvor: Southeast European Times, 17.Jun.2013, 17:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zakon protiv rasizma podelio grčku koaliciju

Razmimoilaženje se odnosi na meru usmerenu na Zlatnu zoru.

17/06/2013

Endi Dabilis za Southeast European Times iz Atine -- 17.6.2013.

Grčka koaliciona vlada ne može da se dogovori kako da postupa u pogledu jačanja neonacističke stranke Zlatna zora i podeljena je oko zakona protiv rasizma koji je usmeren na ekstremiste.

Premijer i lider konzervativne Nove demokratije Antonis Samaras povukao je svoju podršku novom zakonu rekavši da su >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << postojeći zakoni dovoljni, pa je ostalo na njegovim partnerima iz socijalističkog PASOK-a i manje Demokratske levice (DIMAR) da ga proslede u parlament.

Samarasova stranka računa na PASOK i DIMAR da bi imala većinu u parlamentu, koji broji 330 mesta, ali nade Samarasovih partnera da će nadjačati njegovo protivljenje doživele su udarac kada je vodeća opoziciona stranka Koalicija radikalne levice predložila odvojenu meru, što su učinili i Nezavisni Grci.

Na stolu su četiri predloga zakona protiv rasizma, pa analitičari kažu da je verovatnoća da bilo koji prođe neznatna, ukoliko se stranke ne udruže. Zlatna zora je uradila odvojeni nacrt zakona za koji kaže da je osmišljen tako da se kazne kritičari Grčke.

Jorgos Cogopulos, naučni saradnik atinske Helenske fondacije za evropsku i spoljnu politiku, objašnjava da je konfuzija uobičajena u Grčkoj.

„Političari ponovo nemaju odgovarajuće načine da nastave dalje“, rekao je on za SETimes. „Ova vrsta zakonskog okvira nije mera kojom treba ići protiv Zlatne zore.“

Ova ekstremistička stranka je ojačala tokom ekonomske krize, pozicionirajući se protiv političara, kapitalista, bankara i talasa ilegalnih imigranata koji vide Grčku kao mesto za azil ili odskočnu dasku za druge zemlje EU.

„Zlatna zora će nestati ako se Grčka pozabavi dimenzijama krize. Morate pogledati korene i uzroke problema“, rekao je Cogopulos.

U srcu predloga zakona koji su podržali PASOK i DIMAR jesu oštrije kazne za rasističke napade i kriminalizacija poricanja Holokausta, što je temelj uverenja Zlatne zore. Stranka takođe poriče optužbe kritičara da je prebijala imigrante, uprkos izjavama svedoka.

Antonis Klapsis, šef istraživanja Instituta za demokratiju Konstandinos Karamanlis u Atini izjavio je zaSETimes da „čak i ako se zakon usvoji to neće puno promeniti situaciju, jer se zakoni ne sprovode“. On kaže da su postojeći zakoni protiv rasizma primenjeni samo četiri puta od kada su doneti 1979. godine.

„Ovo možda nije pravi metod krivičnog gonjenja [Zlatne zore], jer će ispasti mučenici, a svaki put kada su pritisnuti dobiju veću podršku“, dodao je Klapsis. „Samaras je u pravu. To nije zakonsko pitanje, to je političko i društveno pitanje.“

Samaras kaže da bi jedna od strategija mogla da bude samo da se sačeka i vidi da li će ekonomski oporavak okrenuti ljude od ekstremista, koji su se uzdigli i dobili 18 mesta u parlamentu prošle godine i skoro udvostručili podršku na skoro 13 odsto.

„Verujem da će se u trenutku kada nezaposlenost počne da pada celokupan koncept ekstremizma smanjiti, ako ne i sasvim oslabiti“, rekao je Samaras na ekonomskom seminaru u Finskoj.

Lider PASOK-a Evangelos Venizelos kaže da je predlog zakona usmeren na Zlatnu zoru.

„Grčka ima političku grupaciju koja je besramno nacistička i organizuje radnje kojima se krši vladavina zakona“, rekao je Venizelos.

Evropska komesarka za unutrašnje poslove Sesilija Malmstrom posetila je Atinu u maju i rekla da je zabrinuta zbog porasta napada motivisanih rasizmom i jačanja Zlatne zore.

Oko 220 napada zabeleženo je između oktobra i decembra 2011. godine. Komesar EU za ljudska prava Nils Muizniks kaže da je to nasilje ravno „ranim vidovima terora krajnje desnice“ i pozvao je grčke vlasti da usvoje zakon kojim bi se zaustavio uticaj stranke.

Istraživač i sociolog sa Univerziteta Panteion u Atini Aleks Sakelariu kaže da je vlada paralisana neodlučnošću.

„Samaras se plaši i članova sopstvene stranke i glasača, od kojih mnogi osećaju bliskost sa Zlatnom zorom“, rekao je on za SETimes.

„On se plaši da će izgubiti neke birače i oseća da iz inostranstva dolazi pritisak. Zato se iznenada povukao nakon što je inicirao ovo pitanje.“

Da li će predloženi zakoni zaustaviti uticaj Zlatne zore? Recite nam ispod teksta šta mislite o tome.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.