Zaev: Kad postignemo sporazum sa Grčkom potpisaćemo ga u Prespi

Izvor: Večernje novosti, 02.Jun.2018, 13:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaev: Kad postignemo sporazum sa Grčkom potpisaćemo ga u Prespi

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je da još nije razgovarao telefonom sa grčkim kolegom Aleksisom Ciprasom o mogućem rešenju za pitanje imena Makedonije Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je danas da još nije razgovarao telefonom sa grčkim kolegom Aleksisom Ciprasom o mogućem rešenju za pitanje imena Makedonije, ali je rekao da će, kada sporazum bude postignut, biti potpisan na Prespanskom jezeru kao što su se dva premijera dogovorila u Davosu u januaru. >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << "Potpisivanje će biti obavljeno ovde, to je želja još od Davosa. Aspekti o kojima ministri spoljnih poslova dve zemlje diskutuju trebalo bi da se sada transformišu u pravni dokument, dok bi premijer Cipras i ja trebalo da dođemo do odluke", rekao je Zaev u izjavi novinarima, prenosi MIA.PROČITAJTE JOŠ: Zaev: Rešenje za ime da bude prihvatljivo svim narodima Zaev je poručio da je spreman za te razgovore i da "zna da je i Cipras spreman". "Naravno, važno je objasniti to makedonskoj opoziciji kako bi bila uz nas", napomenuo je makedonski premijer.PROČITAJTE JOŠ: VEĆINA GRKA SAGLASNA: Skoro 60 odsto protiv reči "Makedonija" u imenu severnog suseda Prema njegovim rečima, najvažnije je to objasniti građanima Makedonije, ali i opoziciji i građanima u Grčkoj. "Svaki sporazum ima za cilj ne samo da ukloni određeni problem, već i da osnaži prijateljstvo između dve zemlje. Verujem da će ga obe strane prihvatiti kao takvog i videti ga kao podsticaj za jaču međusobnu saradnju u svim aspektima", rekao je Zaev. On je naveo i da postoje određeni tehnički problemi koje moraju rešavati obe strane. "Optimista sam od početka i uzdržao bih se od iznošenja detalja. Verujem da ćemo doći do rešenja i, čim se ti tehnički problemi otklone, uslediće telefonski razgovor", istakao je. Makedonski premijer je, takođe, izrazio uverenje da će "vrlo brzo" biti objavljeno da je sporazum postignut, kako bi se ispunio junski rok koji je za to odredio Evropski savet, jer će, kaže, to biti ključno za početak pregovora Makedonije o pristupanju EU. "Zato smo u potpunosti fokusirani i posvećeni ovih dana odredbama sporazuma, detaljima koji su važni", rekao je Zaev. On nije želeo da komentariše o izveštajima grčkih medija u vezi sa predlogom "Republika Severna Makedonija" za ime bivše jugoslovenske republike. "Obavestićemo građane čim odlučimo o imenima, pridevima, odrednicama", zaključio je Zaev.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na Večernje novosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Cipras i Zaev još nisu seli ZA STO: Radimo na tehničkim detaljima

Izvor: Blic, 02.Jun.2018

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je danas da još nije razgovarao sa grčkim kolegom Aleksisom Ciprasom u vezi sa eventualnim dogovorom o novom imenu Makedonije.

Nastavak na Blic...

Zaev: Razgovor s Ciprasom kad se otklone tehnički problemi

Izvor: NoviMagazin.rs, 03.Jun.2018, 13:17

Postoje određeni tehnički problemi za dogovor o imenu između Makedonije i Grčke koje dve strane treba da reše, rekao je sinoć makedonski premijer Zoran Zaev i dodao da će razgovarati telefonom s grčkim kolegom Aleksisom Ciprasom kada se ti problemi odstrane..."Znate da sam od samog početka optimista...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.