Izvor: B92, 09.Apr.2011, 01:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za Portugal 80 milijardi €

Budimpešta -- Ministri finansija članica EU će pomoći Portugalu sa 80 milijardi €. Traže budžetske restrikcije, brzo saniranje deficita i završetak procesa privatizacije.

Time je Portugal, posle Grčke i Irske, postao treća zemlja evrozone koja će dobiti finansijsku pomoć Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda.

Trogodišnji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << program pomoći Portugalu je zbog aktuelne poltitičke krize u zemlji odobren uz uslov da ga osim vlade u ostavci prihvate i opozicione stranke.

Uz to, obaveza je da se budžetski deficit sledeće godine smanji na 4,6, a 2013 na 3 odsto. Zvaničnici EU nadaju se da će odobrena pomoć staviti tačku na jednogodišnju dužničku krizu koja je ozbiljno uzdrmala Evropu.

Rezultate sastanka ministara finansija članica EU u Portugalu ocenjuju kao ohrabrujuće. Nadležni obećavaju da će ispuniti uzvratne zahteve za odobravanje pomoći.

"Odmah ćemo početi sa radom na definisanju odgovarajućeg programa koji će biti fokusiran na fiskalna usaglašavanja, ekonomske reforme, kao i na jačanje našeg finansijskog sistema. U ovoj misiji učestvuje Evropska komisija, Evropska banka i Međunarodni monetarni fond, i predstavnici tih institucija uskoro će doći u Lisabon na tehničke razgovore", kaže Fernando Teiksera dos Santos-ministar finansija Portugala.

Vlada u Lisabonu dugo se opirala traženju pomoći. Sve do prošle srede ponavljala je stav može ispuniti svoje finansijske obaveze. Inače ta država već čitavu deceniju beleži privredni rast manji od jedan odsto, dok su socijalni programi i troškovi vlasti bili gotovo jednaki onima u bogatijim članicama EU.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.