Vulin u Atini:  EU da što pre zauzme jedinstven stav o krijumčarskim bandama migranata

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Okt.2022, 15:06

Vulin u Atini: EU da što pre zauzme jedinstven stav o krijumčarskim bandama migranata

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, koji boravi u zvaničnoj poseti Grčkoj, posle sastanka danas sa ministrom za zaštitu građana Panajotisom Teodorikakosom, istakao je pred brojnim grčkim medijima da su veze srpskog i grčkog naroda bratske i neraskidive, zahvalivši se Grčkoj na principijelnom i doslednom stavu po pitanju nepriznavanja takozvanog Kosova.

"I ovom prilikom su bratske veze srpskog i grčkog naroda potvrđene. Još jednom želim da izrazim zahvalnost >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Vlade Republike Srbije i čitavog srpskog naroda za principijelnu i čvrstu poziciju Republike Grčke po pitanju nepriznavanja lažne države Kosovo. Podrška Grčke po pitanju očuvanja integriteta i suvereniteta Srbije je za nas od najvećeg mogućeg značaja, ali podrška grčkog naroda prevazilazi politiku. To je podrška bratskog naroda i mi na tu podršku uvek računamo. Pravoslavni Grci znaju šta za Srbe znače Kosovo i Metohija", kazao je Vulin.

Ministar unutrašnjih poslova preneo je ličnu zahvalnost predsednika Vučića premijeru Micotakisu, koji uvek i na svakom mestu pred čitavom EU daje i izražava podršku Srbiji, saopštio je MUP.

Zajednički rad na rasvetljavanju četiri monstruozna ubistva, dva u Atini i dva na Krfu pre dve godine

"Mi smo danas razgovarali i o borbi protiv organizovanog kriminala i zaista možemo da konstatujemo da je saradnja na najvišem nivou i da će ona biti i produbljena u narednom periodu. Nedavno hapšenje srpskog kriminalca po srpskoj poternici Nenada Đorđevića na teritoriji Grčke i brzina sa kojom je to grčka policija uradila govori koliko smo potrebni jedni drugima. Dogovoreno je i preduzimanje zajedničkih radnji na rasvetljavanju četiri monstruozna ubistva, dva u Atini i dva na Krfu pre dve godine. Zahvalan sam ministru Teodorikakosu na ličnom angažovanju da se dođe do istine i rasvetljavanja ovih ubistava", poručio je ministar unutrašnjih poslova.

"Takođe, iskoristio sam priliku da prenesem ličnu zahvalnost predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića predsedniku Vlade Republike Grčke Micotakisu. Iako su Hrvatska i još neke članice Evropske unije uspele da osmi paket sankcija Ruskoj Federaciji pretvore u prvi paket sankcija Srbiji, Grčka je bila principijelna i predsednik Vlade Grčke gospodin Micotakis je podržao Srbiju, govoreći pred čitavom Evropskom unijom da nije pošteno kažnjavati Srbiju za ono za šta ona nema ni najmanju krivicu", izjavio je ministar Vulin.

Sa grčkim kolegom Teodorikakosom i o zajedničkoj borbi protiv organizovanog kriminala.

Vulin je naglasio je da je operativna saradnja srpske i grčke policije na vrlo visokom nivou, što potvrđuje i hapšenje srpskog kriminalca Nenada Đorđevića na teritoriji Grčke.

Ilegalne migracije nisu nikakva humanitarna katastrofa i humanitarno pitanje

Vulin je sa grčkim kolegom Teodorikakosom razgovarao i o problemima koje sa sobom donose iregularne migracije.

"Razgovarali smo i o ilegalnim migracijama i problemima sa kojima se suočavaju i Srbija i Grčka. Ilegalne migracije nisu nikakva humanitarna katastrofa i humanitarno pitanje. U pitanju je borba sa organizovanim kriminalnim bandama koje još od 2015. godine zarađuju ogromne profite na ljudskoj tragediji, švercuju ljude, oružje i drogu. Krijumčarske bande ugrožavaju i Srbiju i Grčku. Na teritoriji Srbije razbili smo nekoliko organizovanih kriminalnih bandi koje su se bavile krijumčarenjem i koje su bile naoružane", kazao je Vulin.

Naglasio je da EU mora konačno da zauzme jasan stav po pitanju iregularnih migracija.

Evropska unija je dužna da zauzme jedinstven politički stav po pitanju iregularnih migracija

Ministar Vulin je istakao da Grčka ne sme biti usamljena u borbi protiv iregularnih migracija i dodao da iregularne migracije nisu humanitarna katastrofa, već borba sa organizovanim kriminalnim bandama koje krijumčare ljude, drogu i oružje.

"Evropska unija je dužna da zauzme jedinstven politički stav po pitanju iregularnih migracija. Ni jedna zemlja na migrantskoj ruti ne sme da ostane sama, pogotovo ne Grčka koja na sebe prima najveći teret. Ako Evropska unija misli da je u pitanju humanitarna katastrofa, neka onda napravi legalne načine da te ljude primi u zemlje koje oni žele. A, ako ne misle da je u pitanju humanitarna katastrofa, već borba sa krijumčarskim bandama, kao što Srbija misli da jeste, onda mora staviti do znanja da će se svaki ilegalni ulazak krivično goniti", rekao je Vulin.

"Dok se to ne desi, mi ćemo se zajedno boriti. Srbija je protiv bilo kakve političke instrumentalizacije migranata i njihovog korišćenja kao vida pritiska na bilo koju zemlju, posebno Grčku i smatramo da se sa migrantima ne sme politički trgovati", kazao je ministar Vulin.

"Što pre shvatimo da nije u pitanju humanitarna katastrofa, već borba sa organizovanim kriminalnim grupama, pre ćemo doći do usporavanja i zaustavljanja migrantske krize", poručio je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

Sporazum i o zajedničkim patrolama

Potpisan sporazum i o zajedničkim patrolama.

"Sa grčkim kolegom potpisao sam sporazum o zajedničkim patrolama srpsko-grčkim za vreme letnje turističke sezone u Grčkoj i naravno u Srbiji. Grčka je bezbedna zemlja za srpske turiste, ali ovo je naš način da pomognemo i grčkim kolegama, ali i da uputimo poruku našim turistima gde su bezbedni i gde su dobrodošli. Ovo je prilika i da grčki turisti dođu u Srbiju i da je upoznaju. Srbija je zemlja koja Grke iskreno poštuje i voli", istakao je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin obraćajući se brojnim grčkim medijima, navedeno je u saopštenju.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.