Vrhovni sud presudio: Nema zloupotrebe, krediti moraju da se otplate

Izvor: B92, 19.Apr.2019, 08:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vrhovni sud presudio: Nema zloupotrebe, krediti moraju da se otplate

Beograd/Atina -- Vrhovni sud Grčke je presudio da su zakoniti uslovi ugovora pod kojima su banke odobravale kredite indeksirane u švajcarskim francima.

Zbog toga se, kako u ugovorima piše, krediti moraju i otplatiti - ili u toj valuti ili preračunati u evro po dnevnom kursu na dan plaćanja svake rate, objavljeno je u Atini.

Ta konačna presuda, doneta u četvrtak, odnosi se na 70.000 građana, dužnika grčkih banaka koji su uzimali kredite u švajcarskim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << francima računajući da će kamata biti manja nego da su kredite uzimali u evrima.

Međutim, zbog skoka vrednosti švajcarskog franka u odnosu na evro i ostale valute, dužnicima je skočio ne samo iznos kamate na dug, nego i vrednost glavnice, te je opterećenje za nih postalo finansijski nepodnošljivo, pišu grčki mediji.

Ukupna vrednost glavnice kredita u švajcarskim francima koje su građani Grčke mahom uzeli 2006-2009. godine, skočila je sa tadašnjih sedam na sadašnjih čak 13 milijardi evra.

Dužnici su očekivali da će Vrhovni sud podržati njihovu žalbu na odluku suda u Solunu koji je doneo presudu protiv jedne žene, dužnice u švajcarskim francima.

Ona je neuspešno tražila od suda u Solunu da se protivzakonitim proglasi bankarska odredba iz ugovora o otplati kredita ili u švajcarskim francima ili u protivvrednosti u evrima na dan plaćanja svake od mesečnih rata, i da se kao jedina zakonita protivvrednost prizna vrednost kredita u evrima po kursu na dan kada je kredit odobren, 2007. godine.

Na stranu te tužilje je stao i zamenik vrhovnog javnog tužioca Grčke Janis Angelis, koji je je Vrhovnom sudu predložio da obori odluku solunskog suda i time da za pravo ženi čiji se dug po kreditu u švajcarskim francima drastično povećao, kao i dugovi desetina hiljada drugih grčkih građana.

Zamenik vrhovnog javnog tužioca Grčke se u izlaganju u Vrhovnom sudu pozvao na to što je Sud Evopske unije nedavno presudio da su banke dužne da tražiocima kredita daju dovoljno informacija da mogu da odluče da li će uzeti kredit u stranoj valuti, a naročito da ih upozore na mogućnost da dug drasično poskupi zbog promene kursa.

Vrhovni sud Grčke je ipak odlučio suprotno, zasnivajući svoj stav na tome da banke nisu počinile zloupotrebu jer je u ugovorima "eksplicitan" i jasan stav o tome da je kredit indeksiran u švajcarskim francima i da se mora otplatiti ili u toj valuti, ili u evrima po kursu na dan isplate, te da zato nema mesta nedoumicama koje bi ukazivale na zloupotrebu.

Najnovija Odluka Vrhovnog suda smatra se jasnim signalom da će to telo na većanju zakazanom za 20. maj odbaciti i kolektivnu tužbu grčkih dužnika u švajcarskim francima koji smatraju da su ih banke obmanule i zloupotrebile zakonska ovlašćenja.

Od toga zavise presude niza nižih, mesnih grčkih sudova, koji su u očekivanju stava Vrhovnog suda doneli privremene mere obustavljanja otplate dugova pojedinih građana - dužnika, indeksiranih u švajcarskim francima.

Zato će, pišu grčki mediji, po svemu sudeći ipak svih 70.000 dužnika u švajcarskim francima morati da bankama nastave da otplaćuju dug bez obzira na drastičan skok vrednosti glavnice i iznosa kamate.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.