Veliki skup ekstremne desnice u Atini

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Feb.2013, 16:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veliki skup ekstremne desnice u Atini

ATINA -

Više hiljada pristalica ekstremno desne grčke stranke Zlatna zora marširalo je centrom Atine i uzvikivalo antiturske, antiameričke i antimigrantske parole, javljaju danas svetski mediji.

Demonstranti, uključujući stotine motociklista, nosili su baklje, crne odore, vojne uniforme, bejzbol kape i svastike, u znak sećanja na granični incident iz 1996. godine između Turske i Grčke, u kojem su poginula tri grčka pilota helikopter i usled kojeg je zamalo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << izbio rat - sprečen intervencijon Amerikanaca, piše Asošiejted pres (AP).

Prema tvrdnjama organizatora, učesnika marša sećanja je bilo oko 30.000, dok mediji iznose vrlo različite procene - od "više od 5.000", kako je javio AP, preko "desetak hiljada" prema oceni Glasa Rusije do "desetina hiljada", prema oceni Internešnal biznis tajmsa.

Taj britanski list ocenjuje da se radi o do sada najvećoj demonstraciji podrške Zlatnoj zori, nekada minornoj stranci koja je na poslednjim izborima, održanim u uslovima ogromne ekonomske krize, dobila podršku sedam odsto biračkog tela i ušla u parlament.

Demonstranti su prošli pored kancelarije premijera Grčke, te ambasada Turske i SAD. Skup, održan u noći između subote i nedelje.

Obezbeđivali su kordoni policije, a sve je prošlo bez indidenata.

"Osvajamo srca i duše naroda, zato što govorimo da su stvari onakve kakve jesu", rekao je portparol Zlatne zore Ilijas Kasidijaris na skupu.

Prema Kasidijarisovim rečima, grčki političari koji su vladali zemljom prethodnih decenija, "izdali su nacionalne interese" i doveli narod do "ponižavajućeg poraza".

U vreme velike napetosti između Grčke i Turske, 1996. godine, nacionalisti iz obe zemlje poboli su zastave na ostrvcima u Egejskom moju koja su bila predmet graničnog spora.

Posle intervencije SAD, obe strane su se povukle, a uklanjanje zastave Grčke sa spornih ostrva među grčkim nacionalistima je ocenjivano kao sramna kapitulacija.

Zlatna zora je 2012. godine osvojila naklonost mladih i nezaposlenih birača u okolnostima razorne ekonomske krize i izuzetno strogih mera štednje, koje prezadužena Grčka mora da sprovodi kako bi dobijala pomoć međunarodnih kreditora.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.