Izvor: NoviMagazin.rs, 12.Jun.2018, 11:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Večeras Ciprasov proglas o sporazumu Grčke i Makedonije

Drugi i završni telefonski razgovor premijera Akeksisa Ciprasa i Zorana Zaeva o rešenju spora Grčke s Makedonijom oko njenog naziva odložen je danas za popodne, a večeras će Cipras proglasom obavestiti građane o rešenju.

Atinski list Efimerida piše na svom sajtu da je posle prvog, jučerašnjeg telefonskog razgovora o poslednjim detaljima rešenja višedecenijskog spora, trebalo da ga dva premijera potvrde danas pre podne, ali će to učiniti popodne, da bi prvo >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << obavestili specijalnog posrednika UN za taj spor Metjua Nimica koji je u Njujorku.

Po izvoru iz Vlade Grčke, Efimerida piše da će Cipras posle razgovora s Nimicom i Zaevom obavestiti šefove političkih stranaka, a zatim će u 19 časova obavestiti i predsednika Grčke Prokopisa Pavlopulosa.

Odmah potom Cipras će objaviti proglas o sporazumu koji će potpisati sa Zaevom na zajedničkoj granici, u Prespi. To mesto je ranije odabrano kao simbolično, a vreme potpisivanja nije još objavljeno.

Po informacijama na koje se poziva Efimerida, naziv o kojem su se dve strane dogovorile je "Severna Makedonija", ali to tek treba da potvrdi Zaev, pred kojim su i predlozi: "Nova Makedonija" i "Gorna Makedonija" - svi samo na makedonskom.

Izvori navode da u sporazumu piše da Makedonija ima jezik koji "nije ni u kakvoj vezi sa antičkim grčkim, da ne pretenduje ni na kakvo nasleđe i da pripada slovenskoj porodici naroda".
Pogledaj vesti o: Grčka,   Nju Jork

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Večeras proglas o novom imenu Makedonije

Izvor: Večernje novosti, 12.Jun.2018

Sporazum dvojice lidera će biti ozvaničen ovog vikenda, najverovatnije u subotu, u Prespi, tvrde grčki mediji Drugi i završni telefonski razgovor premijera Akeksisa Ciprasa i Zorana Zaeva o rešenju spora Grčke s Makedonijom oko njenog naziva odložen je danas za popodne, a...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.