Izvor: Radio 021, 15.Jun.2020, 21:47

VIDEO: Građani Srbije satima čekaju na bugarsko-grčkoj granici, među njima i roditelji sa bebama

Brojne porodice iz Srbije krenule su preko Bugarske put Grčke, vodeći se informacijom da će ta zemlja danas otvoriti granicu za turiste, kako je ranije i najavila na osnovu dogovora šefova diplomatije Srbije i Grčke.

Međutim, danas posle podne stigla je informacija da će u Grčku moći da uđu samo državljani zemalja Evropske unije ili državljani Srbije sa boravišnom dozvolom u EU.

Tako su naši turisti ostali blokirani na bugarsko-grčkoj granici, odakle >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << ne mogu dalje. Tokom dana kolona je bila duga i do 15 kilometara. Kako prenosi RTS, na tom prelazu je večeras pedesetak vozila sa srpskim tablicama, odnosno oko 200 turista, koji satima čekaju na granici. Iz grčke policije na Evzoniju jutros su rekli da nije moguće da građani Srbije uđu u Grčku ni kroz Severnu Makedoniju.

Više od hiljadu turista iz cele Srbije danas je bilo spremno da krene na put autobusima, ali nijedan nije krenuo. Oni koji su se uputili ka Grčkoj uglavnom su na ovaj put krenuli samostalno, u sopstvenoj režiji, izjavio je direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (JUTA) Aleksandar Seničić.

Ističe da su u toku dana, kada su dobili najave za ovakvu odluku, obavestili o tome agencije, kako ne bi putnike slale na put.

"Prema našim informacijama, niko ko se zatekao na granici danas nije išao organizovanim prevozom već je reč o individualnim putovanjima", kaže Seničić. Prema njegovim rečima, kada je reč o organizovanim polascima, oko 1.400 putnika iz Srbije danas se spremalo da krene put Grčke.

Pojedini turisti ipak prešli granicu?

Navodi da je odluka Vlade Grčke distribuirana tek jutros i da na graničnim prelazima niko do podneva nije ni znao za nju.

"Tako se desilo da su pojedini turisti iz Srbije prešli granicu, bar takve informacije imamo. Sa njima neće biti problema za povratak", naveo je za N1.

Dodaje da su kontaktirali grčko Ministarstvo turizma i direktorku Turističke organizacije Grčke koja je od ministra turizma dobila informaciju da je odluka doneta zbog regulativa Evropske unije.

"Načuo sam da je zatvoren i prelaz sa Bugarskom", rekao je Seničić i ocenio da očigledno Brisel insistira da sve zemlje koje nisu članice EU ostanu i van sistema Unije.

Kad je reč o uplaćenim aranžmanima, kaže da najveći broj putnika koji je danas trebalo da putuju jesu oni koji su menjali termine i sa potvrdama ugovorili nova, "zamenska putovanja".

"Oni će te potvrde dobiti nazad i moći će opet da biraju. Sa druge strane, između pet i deset odsto 'novih' putnika je od ukidanja vanrednog stanja uplatilo aranžmane i oni će dobiti novac nazad. To je stotinak ljudi", rekao je.

Na granici i roditelji sa bebama

Zaštitnik građana Zoran Pašalić kontaktirao je danas grupu građana Srbije koja je zarobljena na grčko-bugarskoj granici, bez nade da će nastaviti putovanje, kako bi se informisao o situaciji u kojoj su našli. Kako se navodi u saopštenju, Pašalić je potom zamolio kolege ombudsmane u Bugarskoj i Grčkoj i ambasadu Srbije u Atini, da u skladu sa svojim nadležnostima, hitno reaguju i pomognu ovoj grupi građana, u kojoj se nalaze i roditelji sa bebama.

U Vladi Srbije očekuju pojašnjenje iz Atine šta se dogodilo da se samo dva dana od dogovora ministara spoljnih poslova promeni odluka. Da će Grčka promeniti odluku nije znalo ni srpsko Ministarstvo spoljnih poslova, rekao je generalni sekretar MSP-a Veljko Odalović.

"Ministarstvo u ovom trenutku ne može ništa drugo da uradi sem što podseća na ono što je prethodno bilo dogovoreno i naglašava da je vrlo racionalno i korisno da se mera promeni", istakao je Odalović.

Autor: RTS, Tanjug, N1, FoNet

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.