VESIĆ I STAIKURAS: Jačamo saradnju i prijateljstvo Srbije i Grčke

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Feb.2024, 14:32

VESIĆ I STAIKURAS: Jačamo saradnju i prijateljstvo Srbije i Grčke

Uspešan sastanak

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić danas je svog grčkog kolegu, ministra infrastrukture i transporta Hristosa Staikurasa, ugostio u Novom Sadu, u koji su iz Beograda stigli "Sokolom", i nastavili razgovore o mogućnostima za jačanje saradnje i prijateljskih veza dve zemlje.

Ministar Vesić rekao je da se uvek trudi da sastanke sa kolegama iz drugih zemalja ne održava samo u Beogradu, već da im pokaže i druge >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << gradove, a Novi Sad je poseban, jer su do njega zajedno došli brzim vozom, što je bila prilika da grčkom ministru ukaže na napredak koji je Srbija ostvarila u oblasti železnice.

U Novom Sadu mu je predstavio projekat brze pruge do Subotice.

- Pokazao sam mu zašto je šest miliona putnika izaralo da ’Sokolom’ putuje između Beograda i Novog Sada u poslednje dve godine, a predstavio sam mu i projekat nastavka gradnje još 108 kilometara brze pruge do Subotice, kojom će se od marta naredne godine, iz Beograda stizati za svega sat i 12 minuta. To je sada nezamislivo i potpuno će promeniti život svih građana na trasi brze pruge i doprineti daljem ekonomskom razvoju - rekao je Vesić nakon sastanka.

Naveo je da je sa ministrom Staikurasom razgovarao o saradnji srpskih i grčkih železnica i infrastrukturnom povezivanju dve zemlje, o čemu će biti više reči na sutrašnjem sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Grčke Kirjakosa Micotakisa.

Takođe, ukazao je da je njihov zajednički cilj uvođenje jedinstvene elektronske naplate putarine, do početka leta, što će značiti brojnim građanima Srbije koji putuju u Grčku, ali i Grka koji putuju kroz Srbiju, čime se daje dodatni impuls bilateralnoj saradnji.

Ministar Vesić je zahvalio Vladi Grčke na principijelnoj podršci očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, podsećajući da je Grčka jedna od pet zemalja EU koja ne priznaje Kosovo.

- Zahvalni smo im na tome. Srbi i Grci su kroz istoriju delili zajedničku sudbinu i znamo da je Grčka zemlja na koju možemo uvek da se oslonimo, kao što i Grčka zna da Srbija ume da uzvrati i da će uvek biti uz njih. Dolaze teška vremena, i ’mali’ narodi moraju da budu zajedno, ako želimo da opstanemo u sve nestabilnijem svetu - poručio je ministar Vesić.

Ministar Staikuras izrazio je zadovoljstvo zbog posete i Beogradu i Novom Sadu, ističući da je to prilika za unaprešenje bilateralnih odnosa i saradnje u  svim pitanjima od zajedničkog interesa.

- Bilateralna saradnja je dobra i produktiva, ali može da bude dodatno unapređena u i ojačana u oblasti trasnporta i infrastrukture, koje pružaju odlučnu priliku za dalje jačanje saradnje - rekao je Staikuras.

Srbiji je poželeo uspeh Srbiji u organizaciji specijalne izlobe Ekspo 2027. godine.

- I sutra ćemo, sa predsednikom Vučićem i premijerom Micotakisom razgovarati o svim temama, i infrastrukturnom povezivanju. Grčka, kao zemlja članica EU i Srbija kao kandidat za članstvo u Uniji, mogu da udruže snage i iskoriste brojne benfite u pogledu finansijskih sredstava za različite projekte u regionu - naveo je Staikuras.

Kako je rekao, saradnja na svim projektima koji povezuju Srbiju i Grčku, odnosno Zapadni Balkan i zemlje Mediterana, biće deo politike i planova i na evropskom nivou.

I grčki ministar je ukazao da je zajednička elektronska naplata putarine nešto na čemu će se intenzivno raditi, zbog čega je već dao nalog nadležnima da utvrde sve tehničke i administrativne mogućnosti za implementaciju toj projekta.

- Hvala na svemu što ste učinili za mene ova dva dana, na pozivu i na toploj dobrodošlici i na izuzetnom gostoprimstvu - rekao je Staikuras ministru Vesiću.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.