VELIKO NE SPORAZUMU SA SKOPLJEM Haos u Atini! Žestok sukob policije i demonstranata ISPRED PARLAMENTA (FOTO/VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Jan.2019, 15:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VELIKO "NE" SPORAZUMU SA SKOPLJEM Haos u Atini! Žestok sukob policije i demonstranata ISPRED PARLAMENTA (FOTO/VIDEO)

Ispred zgrade grčkog parlamenta u Atini počeo je protest protiv Prespanskog sporazuma o promeni imena Makedonije, a već na početku okupljanja došlo je do sukoba između demonstanata i policije koja ih je suzavcem rasterala sa stepeništa na ulazu u zdanje.

Učesnici protesta su bakljama i "molotvljevim koktelima" zasuli policiju koja je odgovorila suzavcem. Jedan muškarac, ogrnut grčkom zastavom, napao je velikom palicom policiju dok su drugi zamahivali zastavama sa drvenim >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << jarbolima i udarili policajce. Devet policajaca je povređeno.

Okupljenima se najpre obratio bivši grčki premijer Antonis Samaras.

- Protestujemo radi onog za šta znamo da je pravedno - prenosi "Katimerini" podsećajući da Samaras oduvek zastupa "tvrd" stav u pogledu imena Makedonije.

Organizatori su se nadali da će broj demonstranata danas premašiti 600.000, ali je za sada njihov broj manji, prenosi grčki list.

Organizatori su najavili da će 3.000 autobusa doputovati iz severne Grčke, ali je policija nešto posle 14 sati saopštila da je samo 300 autobusa na putu ka Atini.

Još 60 autobusa se ka grčkoj prestonici kreće iz pravca Peloponeza, navodi "Katimerini" pozivajući se na informacije sa rampi za naplatu putarine.

Demonstranti su se danas okupili ispred zgrade grčkog parlamenta za koji se očekuje da sutra počne raspravu o ratifikaciji i da do petka glasa o tome.

Kretanje saobraćaja centrom Atine je zabranjeno od 6 sati ujutru. Od sinoć je zabranjeno parkiranje, dok su centralne stanice metroa zatvorene od 10 sati.

Organizatori očekuju dolazak predstavnika grčkih organizacija iz SAD, Kanade, itd.

Ένταση στα σκαλιά της Βουλής https://t.co/85aT5UgiSm pic.twitter.com/UcKQiYAzF3

— News Greece (@newsgreecegr) January 20, 2019

Mitingu će prisustvovati i brojni predstavnici Grčke pravoslavne crkve i monasi sa Svete gore.

Organizatori naglašavaju da je to nestranački miting i pozivaju na nacionalni konsenzus i ozbiljnost. Oni traže uzdržavanje od radikalnih izjava o problemu "čije rešavanje zahteva istorijska pravda".

Η Μακεδονία δεν πωλείται. Η Μακεδονία δε χαρίζεται.

Η Μακεδονία είναι Ελλάδα και η Ελλάδα είναι Μακεδονία.

Όλοι μαζί σήμερα από την Αθήνα, από το #Συλλαλητήριο, και από τη Δευτέρα, για να ρίξουμε την κάκιστη αυτή συμφωνία.#Μακεδονία #Ελλάδα #Macedonia #Greece pic.twitter.com/uP1VXsXYy5

— Αριστείδης Φωκάς (@arfokas) January 20, 2019

Blizu 2.000 policajaca čuva red i mir na ulicama glavnog grada Grčke. Oni se plaše provokacija i sukoba, jer je planiran i kontramiting anarhističke organizacije pored zgrade administracije Atinskog univerziteta.

Građani protestuju zbog Prespanskog sporazuma koji su Grčka i Makedonija potigle u junu prošle godine, a koji iziskuje da bivša jugoslovenska republika promeni ime u Severna Makedonija, a da zauzvrat Grčka više ne postavlja prepreke na putu te zemlje ka pridruživanju NATO-u

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

VELIKE NARODNE DEMONSTRACIJE: Cela grčka se slila u Atinu, razlog - Skoplje (FOTO+VIDEO)

Izvor: Večernje novosti, 20.Jan.2019

U Atini se održava veliki miting protiv Prespanskog sporazuma sa Skopljem, zbog čega je izmenjen red vožnje javnog prevoza i zbog čega su pojačane mere bezbednosti. U Atini se održava veliki miting protiv Prespanskog sporazuma sa Skopljem, zbog čega je izmenjen red vožnje...

Nastavak na Večernje novosti...

Atina: Protest zbog Prespanskog sporazuma, sukobi i suzavac (FOTO, VIDEO)

Izvor: Vesti-online.com, 20.Jan.2019

Na mitingu na Trgu Sintagma u centru Atine učestvuje 60 hiljada ljudi, saopštila je grčka policija...Učesnici protesta su bakljama, "molotvljevim koktelima", kamenicama, farbom zasuli policiju koja je odgovorila suzavcem...Protesti se održavaju ispred grčkog parlamenta, a pojedini demonstranti...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.