Ustoličen vladika Teodosije

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 26.Dec.2010, 14:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ustoličen vladika Teodosije

Prizren -- Novoizabrani episkop raško-prizrenski Teodosije ustoličen je u hramu Svetog Đorđa u Prizrenu, sedištu Eparhije Raško-prizrenske i Kosovsko-metohijske.

Svetu arhijerejsku liturgiju služio je patrijarh srpski Irinej, uz sasluženje 13 arhijereja SPC i više od 50 sveštenoslužitelja iz više eparhija.

Patrijarh je, obraćajući se ustoličenom episkopu Teodosiju i prisutnim vernicima, ukazao na stradalnu sudbinu Prizrena, Crkve i srpskog naroda na Kosovu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i Metohiji, podsetivši na reči vladike Nikolaja "Bože poštedi ostatak".

"Ovo je veliki dan, dan ustoličenja episkopa koji treba da nastavi istoriju i život srpske crkve na prostoru Kosova i Metohije i da ulije novu snagu, novu blagodat istoriji", poručio je patrijarh Irinej.

On je ukazao da je Crkva izabrala čoveka u koga ima puno poverenje i za koga veruje da će moći da odgovori teškom, strašnom vremenu u kojem živi srpski narod na Kosovu i Metohiji.

"Na osnovu onoga što do sada znamo, na osnovu mudrog upravljanja Visokim Dečanima, vladika Teodosije je zaslužio da mu se poveri ovako veliki zadatak, pre svega povratka i obnove naroda i svetinja na Kosovu i Metohiji", kazao je patrijarh Irinej.

U pristupnoj besedi, ustoličeni episkop raško - prizrenski Teodosije naveo je da je za njega 19 godina provedenih na Kosovu i Metohiji najveća škola života.

"Pre više od šest godina promislom božijim kao vikarni episkop lipljanski udostojen sam episkopskog čina. Ovo svešteno dostojanstvo primio sam sa radošću i strahom znajući da će moje dosadašnje služenje bogu kao igumana carske lavre Visokih Dečana morati da bude još predanije i revnosnije nego ikada", rekao je episkop raško prizrenski Teodosije.

On je dodao da je sada kada preuzima dužnost eparhijskog arhijereja episkopije Raško - prizrenske odgovornost koja mu se daje neuporedivo veća i da je svestan da mu se poverava jedna od najuglednijih eparhija SPC.

Ustoličenju su prisustvovali predstavnici Grčke pravoslavne crkve sa monasima iz Svete Gore, predstavnci Ruske pravoslavne crkve, veliki broj monaha i monahinja i oko 1.500 vernika, većinom sa Kosova i Metohije.

Od državnih zvaničnika svečanom uvođenju vladike Teodosija u tron episkopa Raško-prizrenske eparhije i prijemu u novoj zgradi Episkopije u Prizrenu prisustvovali su ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, izaslanik predsednika Srbije Mlađan Đorđević, ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović i ministar vera Bogoljub Šijaković.

Ustoličenju su takođe prisustvovali predstavnici islamske zajednice Kosova, Rimokatoličke i Evangelističke crkve, kao i predstavnici Kfora, UNMIK-a, Euleksa i Evropskih kancelarija u Prištini, OEBS-a i Saveta Evrope.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.