Uhapšen vladika ohridski Jovan

Izvor: B92, 12.Dec.2011, 14:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšen vladika ohridski Jovan

Beograd -- Na makedonsko- grčkoj granici, na prelazu Medžitlija, uhapšen je arhiepiskop ohridski i mitropolit skopski Jovan Vraniškovski, saznaje B92.

Vraniškovski je uhapšen pri pokušaju da iz Grčke uđe u Makedoniju i odveden je u zatvor Idrizovo kod Skoplja.

Makedonska policija potvrdila je večeras hapšenje Vraniškovskog. Portparol makedonskog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << MUP-a Ivo Kotevski je kazao da je Vraniškovski kod sebe imao srpski pasoš i da je vozio auto "opel korsa" sa skopskim registarskim tablicama.

Njegov advokat Vasko Gjorgiev izjavio je da se Vraniškovski vratio u zemlju da bi imao fer suđenje. "Dobrovoljno, samoinicijativno se vratio u Makedoniju sa namerom da počne izdržavanje kazne, a ujedno da traži ponavljanje sudskog postupka. Danas smo podneli zahtev Osnovnom sudu u Velesu da donese rešenje za novi sudski postupak u njegovom prisustvu", izjavio je Gjorgiev.

Hapšenje Vraniškovskog ranije danas je potvrdila i Pravoslavna ohridska arhiepiskopija.

Srpska pravoslavna crkva očekuje da će arhiepiskop za tri do pet dana biti pušten, kao i da će mu biti omogućen novi sudski postupak u kojem će se on braniti sa slobode.

"Posle lažnih optužbi od strane raskolničke organizacije u Makedoniji, arhiepiskop Jovan je 2010. godine bio osuđen na zatvorsku kaznu, ali budući da se sudski proces vršio u njegovom odsustvu, on ima pravo da traži ponavljanje postupka", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu SPC.

Da podsetimo, 16. novembra 2010. godine Arhiepiskop Jovan je bio uhapšen na bugarskoj granici po poternici Interpola iz BJR Makedonije, upravo radi izdržavanje zatvorske kazne, ali ga je sud u Bugarskoj oslobodio uz obrazloženje da je sudska presuda iz BJR Makedonije rezultat gonjenja koja Arhiepiskop već devet godina podnosi na religioznoj osnovi, a ne zato što je bio kriv po krivičnom zakonu.

Makedonska pravoslavna crkva raščinila je vladiku Vraniškovskog, a SPC ga je imenovala za srpskog egzarha u Makedoniji. SPC i MPC vode višedecenijski spor oko statusa pravoslavne crkve u Makedoniji. MPC je 1950-ih godina od SPC u čijem je sastavu bila, dobila autonomiju, da bi 1967. samostalno proglasila autokefalnost. MPC je kanonski nepriznata crkva koju ne priznaje nijedna pomesna pravoslavna crkva, a SPC je smatra raskolničkom. MPC je pre dve godine dopunila ime i sada joj je pun naziv Makedonska pravoslavna crkva - Ohridska arhiepiskopija.

Kada je Pećka patrijaršija 2002. pozvala sveštenstvo MPC da prihvati liturgijsko i kanonsko jedinstvo sa SPC, a na osnovu Niškog sporazuma dveju crkava iz juna te godine, pozivu se odazvao tada episkop veleški Jovan i svi sveštenici njegove eparhije. MPC je potom odustala od dogovora sa SPC, a 2005. Pećka patrijaršija Jovana je proglasila arhiepiskopom ohridskim. Vladika Jovan prvi put je osuđen 2003. na pet dana zatvora zbog "remećenja javnog reda i mira i pružanja otpora policijskom službeniku" pošto je pokušao da obavi svetu tajnu krštenja u crkvi koju MPC smatra svojom.

Na godinu i po dana zatvora osuđen je 2004. zbog "podstrekavanja na etničku i versku mržnju". Obrazloženje je bilo da je arhiepiskop u crkvenom kalendaru oklevetao MPC, da je prihvatio da bude egzarh Ohridske arhiepiskopije, te da je obavljao službu u roditeljskom stanu. Robijao je 220 dana.

OEBS je pre preinačenja presude ocenio da je kazna preterana i neopravdana, misija SAD pri organizaciji da su pritvaranje i suđenje neproporcionalni navodnoj krivici i da ugrožavaju versku slobodu vladike, dok su Amnesti internešenel i Fridom haus saopštili da je vladika zatvorenik savesti.

Na dve godine osuđen je 2006, optužen za proneveru 57.000 evra. Sud je prvo odbacio optužnicu, a Apelacioni sud zatražio novo suđenje. Na drugom suđenju je oslobođen, ali je Apelacioni sud naložio treće posle kojeg je vladika u zatvoru bio 256 dana. Sličan je bio proces u Velesu, gde je takođe optužen za proneveru: dva puta je oslobađan, a treći put zatražen je pritvor pošto optuženi nije došao u sud gde, prema rečima advokata, nije bio ni pozvan.

Bugarski Interpol je prošle godine zadržao na bugarsko-srpskoj granici Jovana Vraniškovskog na osnovu međunarodne poternice. Poternicu je raspisao osnovni sud u Bitolju početkom novembra. Za Vraniškovskim je bila raspisana međunarodna poternica na osnovu sumnje da je počinio krivično delo pronevere.

Za Vraniškovskim je pre toga raspisana interna poternica radi služenja dvoipogodišnje zatvorske kazne zbog pronevere, nakon što su prošli svi rokovi za svojevoljno prijavljivanje.

Arhiepiskop Jovan je u oktobru 2009. goodine osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od dve godine i šest meseci, za krivično delo utaja, dok je bio vladika Ohridske arhiepiskopije. Sud je, takođe, odredio da isplati odštetu Makedonskoj pravoslavnoj crkvi od 14.804.211 denara (oko 240.000 evra).

Vladika Jovan više puta je fizički napadan, a crkve u kojima je pokušavao da služi su uništavane, dok je gradnja hramova sprečavana. Pošto je proglašen za arhiepiskopa, izbačen je sa monasima iz zgrade mitropolije. Rođen je 1966. u Bitolju. U Skoplju je završio Građevinski fakultet. Na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu diplomirao je 1995.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Uhapšen vladika ohridski Jovan

Izvor: Vesti-online.com, 12.Dec.2011

Pri pokušaju ulaska u Makedoniju na graničnom prelazu Medžitlija sa Grčkom uhapšen je arhiepiskop ohridski i mitropolit skopski Jovan Vraniškovski, saznaje B92...Jovan je odveden u zatvor Idrizovo kod Skopljа...Posle optužbi od strаne rаskolničke orgаnizаcije u Mаkedoniji, Arhiepiskop Jovаn...

Nastavak na Vesti-online.com...

Vladika Jovan opet uhapšen

Izvor: Press, 12.Dec.2011

Pri pokušaju ulaska u Makedoniju, na graničnom prelazu Medžitlija sa Grčkom uhapšen je arhiepiskop ohridski i mitropolit skopski Jovan Vraniškovski. On je potom odveden u zatvor Idrizovo kod Skoplja

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.