Ugovor o dogradnji i rekonstrukciji aerodroma

Izvor: RTS, 22.Jan.2019, 13:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ugovor o dogradnji i rekonstrukciji aerodroma

Grčka građevinska firma "Terna" sa kompanijom "Vansi erports" potpisala je ugovor o dogradnji i rekonstrukciji beogradskog Aerodroma "Nikola Tesla", u vrednosti od 262 miliona evra.
Novi vlasnik "Vansi" napravio je konzorcijum sa 51 odsto udela u projektu, dok 49 odsto pripada grčkoj građevinskoj kompaniji "Terna" koja će morati da realizuje projekat za 5 godina. 

Projekat obuhvata >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i izgradnju nove piste dužine 3.500 metara, zatim obnavljanje i nadogradnju postojeće piste dužine 3.400 metara, izgradnju novih devet rulnih staza, proširenje postojeće platforme i izgradnju nove infrastrukture na platformi ukupne površine od 55.000 kvadratnih metara. 
"Reinvestiranje u aerodrom znači poboljšanje kapaciteta, povećanje mogućnosti da nove aviokompanije dolete u Beograd. Povećanje mogućnosti da se uopšte rade konekcije preko Beogarda i da beogradski aerodom dobije više putnika koji su u tranzitu", kaže analitičar Igor Vranješević.
Planirano je i proširenje postojeće platforme za odleđivanje aviona. Biće izgrađena i nova parkirališta sa 2.400 parking mesta, zatim trotoari i objekti za odlaske i dolaske.
U planu je izgradnja dodatnog puta za kretanje, sistema za odvod kišnice, nabavka statičke signalizacije.
"Aerodromu u Beogradu nedostaju neki kapaciteti kao što je to hotelski smeštaj, na primer. Zatim parking, nedostaju parking mesta, i još neki sadržaji koji će vremenom da se uvode kako bude rastao kapacitet i broj putnika na samom aerodromu", ističe Vranješević.
Deo projekta predviđa i formiranje pomoćnih objekata za izgradnju i druge infrastukturne radove kao što su sistem za tretiranje otpadnih voda i odlaganje čvrstog otpada, sistemi za grejanje, meteorološka stanica i postrojenje za solarne panele.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.