VUČIĆ SA MICOTAKISOM U PALATI SRBIJA Predsednik Srbije i grčki premijer se obratili javnosti: Imali smo otvoren, iskren i prijateljski razgovor o svim važnim pitanjima

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Feb.2024, 11:03

VUČIĆ SA MICOTAKISOM U PALATI SRBIJA Predsednik Srbije i grčki premijer se obratili javnosti: "Imali smo otvoren, iskren i prijateljski razgovor o svim važnim pitanjima"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa premijerom Grčke u Palati Srbija.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić dočekao je u Palati Srbija predsednika Vlade Republike Grčke Kirjakosa Micotakisa.

- Poštovani gospodine prijatelju Aleksandre, svaki put kada se nalazim u Beogradu koji osećam i ja kao da sam kod svoje kuće i želim da ti zahvalim na izuzetnom gostoprimstvu, ali i na veoma sadržajnim razgovorima.

- Vidimo napredak u >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << našim odnosima koji su međusobno povezani. Očekujem da ćemo održati i četvrti Visoki savet za saradnju, naš pogled je uvek okrenut u budućnost na saradnj ui blagostanje.

- Naša odlučnost da sarađujemo na svim poljima, danas ćemo je potvrditi. Došao sam sa 4 ministra, ali i velikom poslovnom zajednicom. Kao što ste rekli, moglo je da dođe još ljudi, želimo da produbimo naše ekonomske odnose u mnogim sektorima.

- Posebno nas interesuje povezivanje naših zemalja u energetskom sektoru i transportu. Posebno na povezivanje linije koji povezuje Solun-Beograd, kao i završetak šireg koridora koji će krtati iz Pireja i završavati u Budimpeštu. To je od strateškog značaja za celu jugoistočnu Evropu.

- Želimo u Srbiji da uvedemo zelenu struju, energiju iz obnovljivih izvora, da vam prenesemo tehničko znanje.

- Saradnja Srbije i Grčke proširuje se i na energetski i bezbednosni sektor. Želim da se zahvalim prijatelju Aleksandru i da vam poželim sreću na EKSPO 2027. Spremni smo da vam u tome pomognemo. Kao što je rekao Vučić, sprska privreda je pokazala neverovatne borjke , to je daleko najrazvijenija privreda u regionu.

- Grčka je najstabilniji podržavalac Srbije na evropskom putu, mnogo puta sam razgovarao u Briselo po pitanju evropskog proširenje. Potrebno je da Beograd iskoristi pozitivne okolnosti u evropskoj proceduri i radujem se špto mi je Vučić rekao da se pozitivno izjašnjava o priključenju EU.

 - Počastvovan sam što sam imao priiku da vas ugostim u Beogradu. Srećan što Srbija i Grčka čuvaju i neguju dobre i prijateljske, bratske odnose. Zadovoljan što smo razgovarali o svim aspektima bilateralne saradnje.

Ove godine obeležavamo 154u godišnjicu doiplomatskih odnosa. Nadam se da će ova godina biti.

- Želim da kažem da Srbija i Grčka su uvek međusubno podržavale teritorijalni integritet jedna drugoj strani. Imali smo otvoren iskren i prijateljski razgovor o svim važnim pitanjima. Informisao me je o mnogim pitanjima, doibro je razumeo šta je interes Grčke i Evrope.

- Ono oko čega smo saglasni bih vam izgovorio u par rečenica. Grčka je jedan od najvažnijih iskrenih podržavaoca Srbije na njenom evropskom putu. Postavilo se pitanje da li Srbija ima neke druge alternativa, da li Srbija hoće da bude deo EU, i da li Evropa to hoće. Ja sam rekao nedvosmisleno Micotakisu, da Srbija čvrsto opredeljena za nastavak i ubrzanje svog EU puta i da smo zahvalni Grčkoj na toj podršci. Da to nije samo formalna rečenica, već je to od suštinskog značaja za našu zemlju.

- Razgovarali smo o nečemu što mi nazivoamo agendi EKSPA 2027. Nap cilj i naš ostvariv san je da kraj 2027. godine dočekamo sa ukupnom vrednošću bruto-domaćeg proizvoda od 100 milijardu. Pre samo 10 godina ukupan brutodomaći proizvod je bio 32 milijarde, danas je 69,5. To bi pokazivalo jedan kvantni skok u pravom smilu te reči.

- Ponosan sam na današnji biznis forum. Mi želimo dobrodošlicu svim grškim firmama. Paradoksalno zvuči, mi nemam oproblema sa novcem, imam oproblem sa kapacitetima da kako da izgradimo i napravimo ono za šta smo novac obezbedili. Imamo problem što nemamo dovoljno kompanija koje mogu da izvedu sve što smo planirali u godinama pred nama.

- Razgovarali smo o energetici, gasu, naftovodu, gasovodu, od kupovine gasa do obnovljivih izvora energije, vetroparkovima, saradnji elektroprivreda, infrastrukturi.

- Srbija će da izvozi sve više, mi moramo da imamo luku. Da koristimo kapacitete Soluna, Pireja, čak i da kupimo određene kapacitete od 5,10 odsto, mi imamo pare, to nije problem.

- Nama je potrebno da imamo brži izvoz u svet i razgovarali smo o tome.

- Micotakis zna da je Srbija mala ekonomija, ali velika za Zapadni Balkan. Mi smo 62 odsto u ukupnom inostranom kapitalu Zapadnog Balkana, 54 odsto u izvozu. Razgovarali smo i o turizmu, da zovemo Grke u Srbiju, jer Srbe ne moraju da zovu u Grčku.

- Grčka je sada zemlja partner na Sajmu turizma, gde ćemo da otvorimo to, da pozovemo ljude na još bližu saradnju.

- Moj veliki pozdrav bratskom grčkom narodu, u nadi da će 2024. godina biti godina velikog uspeha i rasta Beograda i Atine.

U toku su plenarni razgovori delegacija Republike Srbije i Republike Grčke predvođeni predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednikom Vlade Republike Grčke Kirjakosom Micotakisom.

Vučić je Micotakisa dočekao u 9.30. Tet-a-tet sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Grčke Kirjakosa Micotakisa počeo je nešto posle 9.30.

Dvojica državnika već su se srela juče, nedugo pošto je Micotakis doputovao u Beograd.

Micotakis je u radnoj poseti Srbiji, gde, osim razgovora sa Vučićem, predvodi svoju delegaciju na srpsko-grčkom poslovnom forumu. Posle razgovora Vučića i Micotakisa, uslediće plenarni razgovori delegacija Srbije i Grčke predvođeni Vučićem i Micotakisom, nakon čega će se dvojica zvaničnika obratiti medijima.

Kasnije će se predsednik Srbije i premijer Grčke obratiti na srpsko-grčkom poslovnom forumu gde će takođe govoriti zamenik ministra spoljnih poslova Grčke Konstantinos Fragojanis i ministar finansija Srbije Siniša Mali.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.