U Grčkoj mobilizacijom pokušavaju da uguše štrajk kamiondžija

Izvor: Glas javnosti, Beta, 30.Jul.2010, 07:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Grčkoj mobilizacijom pokušavaju da uguše štrajk kamiondžija

BEOGRAD/ATINA - Grčki vlasnici kamiona od juče ujutro protestuju u Atini zbog odluke vlade da ih merom civilne mobilizacije prinudi da rade i, između ostalog, snabdevaju benzinske stanice gorivom.

Višednevni štrajk kamiondžija usred turističke sezone je izazvao teške poremećaje u Grčkoj i zaglavio i hiljade stranih gostiju. Nema naznake da će na utovar krenuti desetine cisterni postrojenih pred ulazom u najveću grčku rafineriju nafte, u Aspropirgosu kod Atine, piše >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << na internet sajtu www.in.gr.

S druge strane, kamiondžije su prošle noći kamionima blokirale prilaze rafineriji kod Soluna i potukle se sa svojim kolegama koje nisu u štrajku.

Policija upotrebila suzavac

Grčka policija upotrebila je suzavac protiv vlasnika kamiona koji protestuju u Atini zbog sinoćne odluke vlade da ih merom civilne mobilizacije prinudi da rade i, između ostalog, snabdevaju benzinske pumpe gorivom.

Nemiri su izbili kada se oko 500 kamiondžija okupilo jutros ispred zgrade grčkog ministarstva saobraćaja.

Grčke kamiondžije proglasile su krah pregovora s vladom, ali sada, pošto je zavedena njihova civilna mobilizacija, kažu da će pregovarati samo ako se ta mera povuče. Ukoliko vlada ne prihvati njihov zahtev, kamiondžije su saopštile da su spremne da svoja vozila predaju Vojsci. U tom slučaju vojnici bi vozili gorivo iz rafinerija do benzinskih pumpi i robu od skladišta do radnji. Vlada za sada to ne prihvata i zahteva okončavanje štrajka, a zatim bi ponovo pregovarala s prevoznicima.

Prema izveštajima grčkih medija, zbog štrajka kamiondžija su se pojavile i nestašice u samouslugama i drugim radnjama u nekim krajevima Grčke.

Suština spora prevoznika i vlade su cena godišnje dozvole za obavljanje transporta i ukupan broj dozvola za to u Grčkoj.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.