U Francuskoj izvršena primopredaja prvog borbenog aviona Rafale za grčko Ratno vazduhoplovstvo

Izvor: TangoSix.rs, 23.Jul.2021, 09:46

U Francuskoj izvršena primopredaja prvog borbenog aviona Rafale za grčko Ratno vazduhoplovstvo

Na ceremoniji održanoj pre tri dana u Vazduhoplovnom opitnom centru kompanije Daso u gradu Istr, izvršena je primopredaja prvog višenamensjkog borbenog aviona Rafal namenjenog Ratnom vazduhoplovstvu Grčke, saopšteno je istog dana iz kompanije Dassault.
Domaćin događaja bio je Erik Trapije, predsedavajući i generalni direktor Dassault Aviation, a ceremoniji je, između ostalih, prisustvovao i grčki ministar odbrane Nikolaos Panagiotopoulos, načelnik Generalštaba >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << grčke vojske generala Konstantinos Floros, načelnik štaba RV Grčke general Georgios Blioumis i ambasador Grčke u Parizu Dimitrios Karaitidis.
Kako je navedeno, ova isporuka uspešno je obavljena samo šest meseci nakon što je potpisan ugovor za isporuku 18 aviona Rafal. Prvi primerak, kao i sledećih pet dolazi iz sastava francuskih vazduhoplovnih i kosmičkih snaga i na njima će se u Francuskoj obučavati piloti i pripadnici tehničke službe Ratnog vazduhoplovstva Grčke, nakon čega će avioni biti raspoređeni u grčku vazduhoplovnu bazu Tanagra.
Prva grupa pilota Ratnog vazduhoplovstva Grčke koji već nekoliko meseci prolaze obuku u francuskim vazdušno-kosmičkim snagama, kao i 50 grčkih tehničara, nastaviće svoju obuku u Centru za preobuku kompanije Daso u Marinjanu, saopšteno je iz kompanije.
Grčka je ugovor za 18 Rafala, od kojih 12 polovnih (10 jednoseda i dva dvoseda) i 6 novoproizvedenih aviona, potpisala 25. januara ove godine, vrednost ugovora je procenjena na oko 2,5 milijardi evra, osim aviona obuhvaćena je i obuka, logistička podrška za 4,5 godina, simulatori, rezerni delovi, pripadajuća dokumentacija, naoružanje.
Navodno bi nakon isporuke 6 polovnih aviona tokom ove godine, 2022. godine trebalo da bude isporučeno i 6 novih primeraka dok bi još 6 korišćenih Rafala stiglo početkom 2023. godine. Ovi avioni će najverovatnije, u 114. lovačkom puku, u vazduhoplonoj bazi Tanagra, zameniti borbene avione Mirage-2000EG i BG.

Pratite Tango Six i na društvenim mrežama. Na Instagramu, Jutjubu, Tviteru i Fejsbuku.
The post U Francuskoj izvršena primopredaja prvog borbenog aviona Rafale za grčko Ratno vazduhoplovstvo appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.