Turski avioni nad Grčkom

Izvor: RTS, 25.Dec.2009, 17:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turski avioni nad Grčkom

Osam turskih aviona povredilo je grčki vazdušni prostor preletevši južno od grčkog ostrva Limnos u Egejskom moru. Incident predstavlja kršenje memoranduma o dobrosusedskih odnosa.

Južno od grčkog ostrva Limnos u Egejskom moru preletelo je osam turskih aviona i time povredilo grčki vazdušni prostor.

Grčki borbeni avioni poslati su da identifikuju i sprovedu turske avione van vazdušnog prostora >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << te zemlje, izvestila je agencija ANA.

Zabeležena su i dva slučaja ulaska turskih aviona u vazdušni prostor Grčke u centralnom i severnom delu Egejskog mora.

Današnji incident predstavlja kršenje memoranduma o dobrosusedskim odnosima koji su u Vuljagmeniju kod Atine 1988. godine potpisali tadašnji ministri spoljnih poslova dve zemlje Karolos Papuljas i Mesut Jilmaz.

Memorandum preporučuje izbegavanje vazdušnih vojnih vežbi tokom letnjih turističkih sezona, odnosno najvećih nacionalnih i religijskih praznika u nekoj od zemalja potpisnica.

Turska i Grčka se inače spore oko širine teritorijalnih voda, oko ostrva u Egeju kao i vazdušnog prostora, što izaziva česte granične incidente.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Turski avioni ušli u vazdušni prostor Grčke

Izvor: Blic, 25.Dec.2009

Osam turskih aviona povredilo je danas grčki vazdušni prostor preletevši južno od grčkog ostrva Limnos u Egejskom moru.....Grčki borbeni avioni poslati su da identifikuju i sprovedu turske avione van vazdušnog prostora te zemlje, izvestila je agencija ANA...Zabeležena su i dva slučaja ulaska...

Nastavak na Blic...

Turski vojni avioni uleteli u Grčku

Izvor: Vesti-online.com, 26.Dec.2009, 09:15

Osam turskih aviona povredilo je grčki vazdušni prostor preletevši južno od grčkog ostrva Limnos u Egejskom moru. Incident predstavlja kršenje memoranduma o dobrosusedskim odnosima...Incident predstavlja kršenje memoranduma o dobrosusedskim odnosima koji su u Vuljagmeniju kod Atine 1988. godine...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.