Turistički poslenici očekuju dobru turističku sezonu i cene malo veće nego lane

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Apr.2023, 10:50

Turistički poslenici očekuju dobru turističku sezonu i cene malo veće nego lane

Sudeći po interesovanju putnika za domaće i strane destinacije, turistički poslenici očekuju da će predstojeća turistička sezona biti dobra i na nivou onih pre korone, a da će cene biti nešto veće nego prošle godine.

Sagovornici Tanjuga u Nacionalnoj asocijaciji turističkih agencija Srbije YUTA i Turističkoj organizaciji Srbije procenjuju da će kada je reč o putovanjima naših ljudi u inostranstvo Grčka i ove godine biti na prvom mestu a što se posete stranih turista >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Srbiji tiče, da se osim naših komšija, Turaka, Nemaca i Rusa, može očekivati dolazak velikog broja Kineza.

Direktor YUTE Aleksandar Seničić ističe da je za očekivati nove rekorde, čemu će svakako osim već podeljenih 100.000 vaučera za odmor u Srbiji doprineti i najavljeni novi kontingent vaučera.

Najave stranih gostiju su takve da očekujemo da budu oboreni rekordi koji su postavljeni lane, navodi on.

Direktorka Turističke organizacije Srbije (TOS) Marija Labović navodi da se osim gostiju iz okruženja, u velikom broju mogu očekivati turisti iz Turske, Nemačke, Rusije ali i Kine, s obzirom na direktne letove koji sada postoje između Srbije i Kine kao i zbog velikog broja promotivnih aktivnosti koje sprovodi TOS.

Prema informacijama od organizatora putovanja koji su nam prošle nedelje bili ovde u studijskoj poseti, interesovanje Kineza za posetu Srbiji je zaista veliko. Mi smo tokom te studijske posete, gostima pomogli da se podsete šta Srbija sve ima da ponudi, kako bi oni obogatili svoje programe i stavili u njih nešto novo, tako da očekujemo povećanje broja dolazaka iz Kine, kaže ona.

Dodaje da domaći turisti u letnjem periodu takođe rado biraju Srbiju, posebno banje a na drugom mestu po interesovanju su im planinski centri, dok inostrani turisti najviše posećuju gradove, kao što su Beograd, Novi Sad, Niš, Kragujevac, Subotica pa tek onda Zlatibor i druge planinske centre.

Strancima su na poslednjem mestu banje. Oni traže dinamičan odmor i žele da tokom jednog putovanja posete više mesta, kaže Labović za Tanjug.

Što se cena tiče, navodi da su one u odnosu na lanjske unekoliko korigovane, u skladu sa ostalim pomeranjima cena, ali da i dalje važimo za destinaciju koja ima dobar odnos cene i kvaliteta, te da ne bi trebalo očekivati dalje povećanje cena.

Kada je reč o putovanjima u inostranstvo, direktor YUTE Aleksandar Seničić navodi da su interesovanje i brojevi uplata do sada na sličnom nivou kao 2019. godine.

"Polako se vraćamo na period kakav smo imali pre kovida a to nagoveštava da će sezona biti za 10 do 20 odsto bolja od prošlogodišnje. I cene će nažalost biti veće od prošlogodišnjih, što je u skladu sa dešavanjima na globalnom nivou", kaže on.

Navodi da će procenat poskupljenja zavisiti od destinacije do destinacije, da će se kretati od pet pa do 20 i 25 odsto, kada je reč o hotelima i destinacijama koje se vezuju za avionski prevoz, koje su i inače skuplje.

Prema njegovim rečima, i ove godine će najveće interesovanje vladati za Grčku i za apartmanski smeštaj u ovoj zemlji, gde su aranžmani nešto jeftiniji i u proseku skuplji za 10 do 12 odsto u odnosu na prošlu godinu.

To je, ističe sagovornik Tanjuga, u skladu sa inflacijom koja vlada u Evropi.

Osim Grčke gde svake godine ode po milion srpskih turista, koliko se očekuje i ove godine, najviše kapaciteta se zakupljuje u Turskoj, Crnoj Gori, Egiptu, Bugarskoj kao i Italiji, sa destinacijama koje poslednjih godina nisu bile tako česte zbog kovida. Tu je i Španija, gde naši turisti tradicionalno vole da putuju a na velika vrata na naše tržište se vratio i Tunis, kaže Seničić.

Kao prednost Tunisa navodi to što ova zemlja ima dobar odnos kvaliteta i cena, a one nisu porasle kao na drugim destinacijama i trenutno je među prvima na listi favorita za porodični odmor.

Na toj listi tradicionalno ostaju i Turska i Egipat, zemlje koje prema rečima našeg sagovornika, godinama važe za najbolje destinacije za ljude koji žele da komotno avionom stignu do odredišta, da imaju bolje uslove za boravak u hotelima sa decom i uslugu koja je uglavnom ol inkluziv.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Očekuje se odlična turistička sezona u Srbiji

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 15.Apr.2023

SRBIJA – Sudeći po interesovanju putnika za domaće i strane destinacije, turistički poslenici očekuju da će predstojeća turistička sezona biti dobra i na nivou onih pre korone, a da će cene biti nešto veće nego prošle godine. Sagovornici Tanjuga u Nacionalnoj asocijaciji turističkih agencija...

Nastavak na VojvodinaUzivo.rs...

Poskupljenje i dobra sezona: "Osim Grčke gde svake godine ode po milion srpskih turista"

Izvor: B92, 16.Apr.2023, 07:57

Sudeći po interesovanju putnika za domaće i strane destinacije, turistički poslenici očekuju da će predstojeća turistička sezona biti dobra i na nivou onih pre korone, a da će cene biti nešto veće nego prošle godine.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.