Turisti beže od Grčke, vraćaju se samo Turci

Izvor: B92, 03.Okt.2016, 15:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turisti beže od Grčke, vraćaju se samo Turci

Iz Turske na grčka ostrva ne dolaze samo izbeglice nego i sve više turista. Turci i Grci na ostrvima blizu te zemlje zaboravljaju na stare animozitete.

U malom brdskom selu Vafiosu na Lezbosu, usred maslinjaka, vlasnik taverne Nikos Molvalis sprema i svojim gostima servira tipične grčke specijalitete. Ovde ništa ne podseća na izbeglice.

Molvalis je 2015. bio jedan od prvih koji je privremeno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prestao da se bavi svojim poslom kako bi pomogao u spasavanju izbeglica iz mora. Ono što je tada video i doživeo duboko mu se urezalo u sećanje.

Ovaj ugostitelj koji je završio školu za kuvara kaže da je to rado činio i da bi uvek iznova učinio isto. Ali tada je još živeo u uverenju da će svet ceniti junačke akcije spasavanja za koje su bili zaslužni stanovnici Lezbosa.

Umesto toga, u stranim medijima su počeli da se pojavljuju negativni izveštaji: "Uvek se kaže da mi na Lezbosu ne želimo izbeglice. To je tačno, mi želimo da one budu registrovane i da onda nastave dalje prema zapadu Evrope, gde ionako žele", kaže Molvalis.

Mnogi stanovnici Lezbosa smatraju nehumanim da izbeglice moraju tako dugo da čame u Moriji. I saosećaju s njima.

"Najgore je što Evropljani sada misle da smo prljavi i da je kod nas sve puno boleština, te da zbog toga izbegavaju naše lepo zeleno ostrvo", priča Molvalis.

Ovaj kuvar smatra da su on i njegovi sugrađani višestruko kažnjeni.

"Prvo su nam izostali gosti, pre svega Nemci, a onda su nam još povećali poreze."

Molvalis već odavno ne zarađuje, srećan je kada sezonu završi sa pozitivnom nulom. Da nije u minusu može zahvaliti pre svega gostima iz Turske.

"Pred kraj sezone smo imali oko 6.000 turskih gostiju - većinom mlade, dobro situirane parove s visokim kulinarskim zahtevima. Neki su čak došli sa širom porodicom: deda i baka, roditelji i deca. Tu smo konačno mogli nešto da zaradimo."

I vlasnica kafića Tenia Karamanoli je nesrećna što je Lezbos zbog izbegličke krize izgubio na ugledu. A ona isto tako veruje da bi bez turskih turista većina lokala na Lezbosu mogla staviti ključ u bravu: "Do sada smo se puno ljutili na Turke i na njihove političare. Ali ove godine smo imale divne goste iz te zemlje!"

I na Samosu, koji je takođe blizu turske obale, puni su reči hvale za turske turiste. "Muslimanski turisti su naši najbolji gosti", kaže Markos Kotoros, vlasnik ribljeg restorana u Pitagorionu.

Maria Aksiotu koja radi za jednu rentakar agenciju priča nam da je ove godine imala 7.000 turskih mušterija.

"Nisu baš svi jako kulturni i ne pridržavaju se dogovorenih rokova, ali mi to prihvatamo. Jer, šta bismo mi ove godine da nije bilo njih?"

Jedno je jasno: izbeglička kriza i teška situacija na severnoegejskim ostrvima Grčku turističku branšu stavlja pred nova iskušenja. Ali svi kažu da je ova kriza zbližila Grke i Turke.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.