„Teško mogu da zamislim da je neko razuman u Grčkoj i u Rusiji mogao da pomisli da Rusija plete nekakve zavere protiv Grčke“

Izvor: Vostok.rs, 08.Dec.2018, 15:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Teško mogu da zamislim da je neko razuman u Grčkoj i u Rusiji mogao da pomisli da Rusija plete nekakve zavere protiv Grčke“

Rusija nije saglasna s tim da postoje osnove za proterivanje njenih diplomata iz Grčke i za optužbe na njihov račun. „To su besmislice“, naveo je Putin,  zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Grčke Aleksisom Ciprasom, prenose RIA Novosti.
„Kao prvo, mi od početka nismo bili saglasni, i sada želim to da naglasim, s osnovama za proterivanje naših diplomata. Teško mogu da zamislim da je neko razuman u Grčkoj i u Rusiji mogao da pomisli da Rusija plete nekakve zavere protiv Grčke. To je prosto nonsens. Ako specijalne službe imaju neka pitanja jedne za druge, što je takođe moguće, za to postoji mnogo načina da se reše situacije takve vrste, bez teatralnih gestova. Nadam se da je ta stranica zaista okrenuta“, rekao je Putin i naveo da Rusiji „to nije mnogo smetalo da radi i da gradi odnose, uključujući i sferu ekonomije“. „Ovde je važnije nešto drugo, a to je stabilnost samih partnera, stabilnost političkog sistema i garancija ulaganja u velike projekte. Spremni smo da radimo u svim pravcima, uključujući sferu infrastrukturnih energetskih projekata“, naveo je Putin.  Rusija je spremna da razmotri mogućnost uključivanja grčkih kompanija u projekte za isporuku ruskog gasa evropskim zemljama južnom maršrutom, izjavio je Putin i istakao da je uključivanje Grčke u projekat „Turski tok“ vrlo realistično. Ruski lider je naveo da je energetika važna oblast saradnje dveju zemalja, kao i da Rusija godinama isporučuje energente Grčkoj, zadovoljavajući više od 50 odsto njenih potreba za gasom i 10 odsto potražnje za naftom. Grčki premijer je istakao da će projekat „Južni tok“ povećati ulogu Grčke u regionalnom energetskom čvoru. „Razgovarali smo o novoj energetskoj karti koja se formira u Istočnoj Evropi izgradnjom ’Severnog toka 2‘ i mogućnosti produžavanja ’Turskog toka‘ kroz Grčku i Italiju, i dalje u Evropu. To je projekat koji u kombinaciji s drugim tokovima povećava ulogu naše zemlje, Grčke, u regionalnom energetskom čvoru“, istakao je Cipras.  Ruski predsednik je naveo da Grčka preživljava težak period u svojoj istoriji, a da joj Rusija želi da što je moguće pre savlada teškoće. „Podržavali smo uvek, od prvih koraka, nezavisnost Grčke, podržavali smo grčki narod i grčku državu. I radićemo to i nadalje, nezavisno od toga da li grčki narod preživljava teška vremena, ili doživljava procvat. Razlog za to su naši istorijski odnosi, duhovna bliskost i tako dalje“, rekao je Putin, pozitivno ocenivši doslednu politiku aktuelne grčke vlade, usmerene na jačanje ekonomije. Grčki premijer je istakao da Evropska unija ima dvojne standarde kada je reč o eventualnom produžavanju „Turskog toka“ ka Grčkoj i Italiji. Putin je, takođe, rekao da je sa Ciprasom razgovarao o rešavanju kiparskog pitanja. „Prilikom razgovora o međunarodnoj problematici bilo je reči i perspektivama daljeg građenja odnosa Rusije i Evropske unije, a govorili smo, naravno, i o rešavanju kiparskog pitanja“, rekao je Putin.  

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.