Izvor: TangoSix.rs, 02.Sep.2020, 10:02

Tenzije u istočnom Mediteranu, Grčka vodi pregovore za nabavku višenamenskih borbenih aviona Rafal

Pozivajući se na neimenovan zvaničan izvor iz grčke vlade, agencija Rojters prenela je u utorak 1. septembra da Grčka pregovara sa Francuskom i drugim državama oko nabavke oružja kako bi u jeku rastućih tenzija u istočnom Sredozemlju oko energetskih izvora, ojačala svoje oružane snage. Samo dan ranije grčki ministar finansija Hristos Stajkuras izjavio je da je >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << Grčka nakon što je, zbog loše ekonomske situacije, godinama stezala kaiš što se tiče izdvajanja za odbranu, spremna da potroši deo svojih gotovinskih rezervi za kupovinu naoružanja i vojne opreme kako bi povećala svoje ‘’snage odvraćanja’’.
Vladin zvaničnik je za Rojters rekao da Grčka, kako bi uvećala svoj odbrambeni potencijal, pregovara sa Francuskom ali i drugim zemljama i da u tom okviru postoji diskusija koja uključuje i kupovinu borbenih aviona. Predstavnik grčke vlade je međutim dodao da još uvek nisu donete konačne odluke i time opovrgao pisanja pojedinih grčkih medija da se Atina složila da od Francuske nabavi 18 višenamenskih borbenih aviona Rafal. Izvor iz francuske vlade je za vodeći grčki list Katimerini potvrdio da postoje razgovori o brojnim temama, između ostalih i o borbenim avionima ali da za sada nije postignut nikakav sporazum.
Video ministarstva odbrane Kipra o vežbi EVNOMIA 2020:

 
Spekulacije grčkih medija o nabavci višenamenskih borbenih aviona Rafal za Ratno vazduhoplovstvo Grčke, pojavile su se tokom vojne vežbe EVNOMIA 2020 koja je realizovana iznad istočnog Mediterana a na kojoj su pored brodova francuske ratne mornarice, učestvovala i tri borbena aviona Rafal B iz sastava francuskih vazduhoplovnih snaga. Oni su još 11. avgusta sleteli u vazduhoplvnu bazu Andreas Papandreu, blizu kiparskog grada Pafos. Slanje ovih aviona deo je odbrambenog sporazuma između Kipra i Francuske koji je potpisan još 2017. godine koji je upravo stupio na snagu početkom avgusta ove godine.
Dogovorom dve države predviđeno je da francuski borbeni avioni u regionu deluju u sadejstvu sa francuskim mornaričkim snagama, patroliraju iznad ekskluzivne ekonomske zone Kipra kao i da učestvuju na vojnim manevrima. Na već pomenutoj vežbi EVNOMIA 2020 je, pored oružanih snaga Kipra, Grčke i Francuske učestvovala i Italija a prvi put od 1998. Grčka je na Kipru, takođe u vazduhoplovnoj bazi Andreas Papandreu, stacionirala svoje borbene avione i to 8 F-16C i D Block 52 i Block 52+ iz sastava 115. i 116. borbenog puka.

 
Nakon završetka vežbe 6 grčkih F-16 presrela su 28. avgusta dva turska aviona istog tipa a Ministarstvo odbrane Turske je ubrzo objavilo video snimak tog incidenta i saopštilo da su avioni leteli ka južnom Kipru kao i da su oni zatim udaljeni od područija koje je Turska ranije proglasila zonom istraživanja. Sa druge strane grčki izvori tvrde da su njihovi avioni presretnuti prilikom povratka u matičnu bazu na ostrvu Krit. Na objavljenom video snimku vidi se i da je nakon presretanja bilo ozbiljnih manevrisanja aviona.
Grčka je tradicionalni kupac francuskog naoružanja a najveće nabavke realizovane su između 1985. i 2010. godine. U tom periodu je kupljeno 55 višenamenskih borbenih aviona Mirage-2000 zajedno sa 360 raketa vazduh-vazduh R.550 Magic 2, 150 raketa vazduh-vazduh Super 530D, 200 raketa vazduh-vazduh MICA, 50 protivbrodskih raketa AM39 Exocet, 56 krstarećih raketa SCALP. Od ostale vazduhoplovne tehnike nabavljeno je 8 helikoptera AS-332 Super Puma i AS-532 Cougar kao i 20 NH90 a kupljeno je i 16 bespilotnih letelica Sperwer. Iz Francuske je takođe stiglo i 11 sistema PVO Crotale-NG.
Sada se spekuliše da bi moglo biti nabavljeno 18 Rafala od kojih 10 novoproizvedenih standarda F3R dok bi navodno 8 polovnih dvoseda Rafal B Francuska donirala. Kako bi održala savremenost svojih vazduhoplovnih snaga Grčka je već preduzela određene korake. Od trenutno 154 F-16 koliko ih se nalazi u inventaru, na trenutno najsavremeniji nivo F-16V biće modernizovano 84 aviona a posao je vredan nešto preko 996 miliona dolara. Takođe, razmatra se nabavka 25 do 30 američkih višenamenskih borbenih aviona F-35 koji bi zamenili 23 najstarija F-16 Block 30.
The post Tenzije u istočnom Mediteranu, Grčka vodi pregovore za nabavku višenamenskih borbenih aviona Rafal appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.