Talas poskupljenja u Grčkoj

Izvor: Politika, 03.Jan.2011, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Talas poskupljenja u Grčkoj

Trgovci u očaju, mimo zvaničnih rasprodaja i na svoju ruku, spuštaju cene

Specijalno za „Politiku“

Atina, 3. januara - Nevolja nikada ne ide sama, uvek - u paketu.Tako je, bar za Grke, počela prva nedelja u 2011. koja im je donela poskupljenja, nove štrajkove i blokadu saobraćaja, nezapamćenu krađu u Atinskoj gradskoj skupštini odakle su noć uoči zvanične smene gradonačelnika nestali kompjuteri i hard diskovi, kompletna dokumentacija.

Sve >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je počelo sa novim cenama o kojima su građani obavešteni putem tv emisija, jer su prodavnice u ponedeljak ostale zatvorene. Dakle, onako kako je vlada najavila, PDV je za sve proizvode i usluga koje su bile u kategoriji 11 posto, od 1. januara podignut za dva posto, na 13 procenata . Poskupeli su prehrambeni proizvodi, meso, sve vrste hleba i peciva, povrće, voće, karte za pozorište i bioskop, gradski prevoz. Biće skuplje u poslastičarnicama gde je kilogram torte do sada koštao od 16 do 20 evra, u restoranima, kafeterijama gde je jedan kapučino i do sada bio 4,5 do 5 evra i najskuplji u Evropi.

Umesto cene od jedan evro koliko je koštala karta za sve vrste transporta i to sa važenjem od jednog i po sata i mogućnošću korišćenja iste za drugu liniju ili prevozno sredstvo, Grci će od sada plaćati 1.30 evra. Poskupljuje taksi, cigarete, alkohol. Povećava se PDV i na gas, struju vodu.

U isto vreme, trgovci u očaju mimo zvaničnih rasprodaja skidaju cene za 30 do 40 posto kako bi zadržali bar deo kupaca. Ministarstvo regionalnog razvoja se dogovorilo sa supermarketima da za 661 proizvod smanje cena do 38 posto kako bi Grci mogli da piju sokove, bezalkoholna pića, vodu, koriste prašak za veš i sredstva za ličnu higijenu.

Protiv porasta cena prevoza danas su se, četvrtu nedelju za redom, ponovo bunili zaposleni u javom transportu. Svakog dana tokom ove nedelje neće raditi bar jedan vid prevoza dok će 5. januara biti objavljen opšti štrajk. Dakle, Atina opet bez metroa, tramvaja, autobusa, vozova. I dalje je glavni uzrok obustava rada neslaganje sa vladinim planovima reformisanja transporta, privatizacijom. Danas su štrajkači u znak protesta na nekoliko sati zauzeli metro stanicu Sintagma u centru Atine.

Kao bomba odjeknula je vest da su lopovi u u novogodišnjoj noći kada je zvanično vlast u gradu preuzeo novi gradonačelnik, upali u zgradu Gradske skupštine u Atini i ukrali sedam kompjutera sa kompletnom dokumentacijom. Dakle, ponovio se isti scenario kao pre godinu dana kada su socijalisti PASOK i premijer Papandreu preuzimali vlast od Kostasa Karamanlisa i konzervativaca Nove demokratije.Tada su nestali svi kompjuterski podaci o prethodnom periodu pa su novi ministri i novo osoblje bili primorani da obnavljaju sve, čak i bazu podataka.

J. Pavlović- Stamenić

 -------------------------------------------------------

Pregovori Skoplja i Atine 27. januara

Skoplje - Posle sedam meseci pauze, posrednik UN u grčko-makedonskom sporu za ustavno ime Metju Nimic zakazao je za 27. januar susret s pregovaračima Makedonije i Grčke. Grčka je prihvatila poziv Nimica, ali ne i prvobitno određeni datum - 10, januar za novi susret, pa je Nimic odredio drugi datum - 27. januar. Nimic na tom sastanku, prema nezvaničnim informacijama, želi da čuje obe strane u vezi njegovih predloga, o kojima nisu objavljeni detalji. Tanjug

objavljeno: 04.01.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.