Svetski dan ljubitelja sireva obeležen u čuvenoj pirotskoj Mlekarskoj školi

Izvor: JužneVesti.com, 20.Jan.2023, 13:52

Svetski dan ljubitelja sireva obeležen u čuvenoj pirotskoj Mlekarskoj školi

Širom planete se 20. januar obeležava kao Svetski dan ljubitelja sireva i taj dan simbolično je obeležen i u Pirotu, u čuvenoj Mlekarskoj školi, degustacijom proizvoda radionice te specijalizovane srednje škole. Na trpezi su bili gauda, trapist, grčka feta, edamer, sirevi sa paprikom, biberom, maslinama i nezaobilazni brend škole - pirotski kačkavalj.

Nastavnici i učenici obrazovnog profila prerađivač mleka Škole "dr Obren Pejić" su pripremili široku paletu proizvoda >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << od mleka, a pored standardnog asortimana proizvoda koji se mogu naći u prodaji, učenici i radnici Mlekarske škole, kao i roditelji učenika, mogli su da probaju i neke vrste proizvoda od mleka koji se ne mogu naći u slobodnoj prodaji.

Dragana Jovanović, profesorka predmetne nastave, podseća da u svetu postoji oko 1.500 vrsta sireva - od slanih, slatkih, mekih, tvrdih sireva i da svaki sir ima svoj karakteristični ukus i način pripreme. Pirotska škola najpoznatija po pirotskom kačkavalju; foto: Lj. F.

Mi se trudimo da naše učenike pored tradicionalnih vrsta sireva, po kojima je naš kraj poznat, kroz školovanje upoznamo sa što više vrsta proizvoda od mleka koji se proizvode u svetu. Potrudili smo se da na ovaj dan pripremimo delić onoga što naši učenici nauče za 3 godine školovanja najviše kroz časove praktične i blok nastave. Kao institucija, kakvih je danas malo u svetu, osećamo obavezu da damo svoj skromni doprinos širenju gastronomske kulture sireva - rekla je Jovanovićeva.

Na časovima praktične nastave učenici i nastavnici mlekarstva su posebno za ovu priliku pripremili i niz drugih proizvoda od mleka čiju recepturu oni upoznaju na časovima praktične nastave, pa su tako na trpezi bili i sirevi po kojima su druge zemlje poznate.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.