Svetske berze pocrvenele zbog Grčke

Izvor: B92, 19.Sep.2011, 11:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetske berze pocrvenele zbog Grčke

London -- Cene akcija na svetskom tržištu su u padu jer Grčka još nije uverila međunarodne kreditore da će ostvariti uštede koje je obećala.

Uštede su uslov da ta zemlja dobije novac iz spasilačkog paketa zajmova i izbegla da već sledećeg meseca ostane bez gotovine.

U Evropi je nemački indeks akcija DAX pao 2,1 odsto, francuski CAC-40 spustio se 2,3 odsto a britanski FTSE 100 je oslabio 1,1 odsto.

U Aziji je indeks Hang Seng na berzi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Hongkongu u minusu 2,3 odsto, južnokorejski Kospi je izgubio procenat a reperni kineski indeks se na tržištu u Šangaju spustio 1,8 odsto.

Na deviznom tržištu evropska valuta je od jutros blago ojačala prema američkoj, za 0,1 odsto, na 1,37 dolara za evro, dok je dolar pao prema jenu za 0,1 odsto, na 76,8 jena. U padu je i cena nafte i barel za oktobarsku isporuku košta 86,6 dolara, za 1,36 dolara manje nego u prethodnoj trgovini.

Iako je grčki premijer Jorgos Papandreu otkazao put u SAD da bi na sednici vlade predstavio nove mere štednje, investitori se i dalje pitaju da li će Grčka dobiti novu tranšu od osam milijardi evra iz spasilačkog paketa zajmova od 110 milijardi odobrenog 2010.

Krajem prošle sedmice, na sastanku u Vroclavu, ministri finansija zone evra odložili su odluku o odobravanju nove tranše pomoći Grčkoj za početak oktobra.

Neizvesnost vlada i oko drugog spasilačkog paketa zajmova za Grčku od 109 milijardi evra.

U međuvremenu se grčki ministar finansija Evangelos Venizelos sprema da ubedi kreditore - Evropsku komisiju, Evropsku centralnu banku i Medjunarodni monetarni fond, da Atina čini dovoljno da dobije novu tranšu zajma.

Pored Grčke, u fokusu tržišta su i SAD pred odluku Uprave za federalne rezerve (FED) o monetarnoj politici sredinom ove nedelje. Očekuje se da američka centralna banka uvede nove podsticaje za ekonomiju SAD čiji je rast znatno usporio ove godine.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Berze u padu zbog Grčke

Izvor: Beta, 19.Sep.2011

LONDON, 19. septembra 2011. (Beta-AP) - Cene akcija na svetskom tržištu u ponedeljak su u padu jer Grčka još nije uverila medjunarodne kreditore da će ostvariti uštede koje obećala da bi dobila novac iz spasilačkog paketa zajmova i izbegla da već sledećeg meseca ostane bez gotovine...U...

Nastavak na Beta...

Grčka "ošamutila" berze

Izvor: S media, 19.Sep.2011

Cene akcija na svetskom tržištu danas su u padu. Grčka još nije uverila međunarodne kreditore da će ostvariti uštede koje obećala da bi dobila novac iz spasilačkog paketa zajmova. ..U Evropi je nemački indeks akcija DAX pao 2,1 odsto, francuski CAC-40 spustio se 2,3 odsto a britanski FTSE...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.