Sveta Gora puna špijuna

Izvor: Vesti-online.com, 14.Avg.2018, 04:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sveta Gora puna špijuna

Odnosi Grčke i Rusije tonu sve dublje posle otkrića grčkih vlasti da su ruske tajne službe pokušale da se umešaju u suverena pitanja grčke na više polja, uključujući pokušaje podmićivanja grčkih zvaničnika kako bi uticali na politiku vlade Aleksisa Ciprasa.

Navodno su ruski obaveštajci pokušali da preko grčkih obaveštajaca i vojnih oficira izazovu otpor prema odluci grčke vlade da sa Makedonijom postigne i sprovede dogovor o izmeni imena te zemlje u Severna Makedonija, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << a sve kako bi se rešio spor dug dve i po decenije i grčki severni sused mogao napokon da počne pregovore o članstvu u Evropskoj uniji, te pristupi NATO.

Stvar je kulminirala privođenjem 12 grčkih oficira tajne službe vojske Grčke, te proterivanjem četvorice ruskih diplomata iz Atine. Moskva je uzvratila proterivanjem grčkih diplomata, a dve vlade su razmenile i vrlo teške reči. Vlada u Atini je u petak navela da se proterivanje grčkih diplomata ne može tretirati kao i proterivanje ruskih.

- Oni svoju odluku nisu potkrepili nikakvim dokazima, za razliku od nas koji smo uhvatili na delu ruske diplomate u nedozvoljenom ponašanju, ali i drugih ruskih državljana - saopštilo je grčko Ministarstvo spoljnih poslova.

U pismu se dalje ističe:

-Želimo da podsetimo Rusiju da nijedna zemlja ne bi tolerisala pokušaj potkupljivanja njenih zvaničnika, podrivanje njene spoljne politike i mešanje u unutrašnje odnose u toj zemlji.

U najnovijoj eskalaciji sukoba Grčka je odlučila da uskrati vize sveštenstvu i monaštvu Ruske pravoslavne crkve koji su se zaputili na planinu Atos, na Svetu Goru koja se smatra važnim centrom pravoslavlja.

Ta monaško-sveštenička zajednica je od grčkih vlasti označena kao "špijunska mreža", a Moskva je odlučila da manastire iskoristi za svoje operacije prikupljanja obaveštajnih podataka, finansirajući te akcije kroz račune monaške zajednice.

Rusija je reagovala gnevno, pa je tako moskovsko Ministarstvo spoljnih poslova zatražilo od Atine objašnjenje za uskraćivanje viza ruskim sveštenicima i monasima. Kako navode grčki mediji, Rusija i dalje vidi Balkan kao svoju sferu uticaja i otvoreno se protivi ulasku Makedonije u NATO, baš kao što je to bio slučaj i sa Crnom Gorom pre dve godine, te je navodno bila umešana i u propali pokušaj puča u Podgorici.

Naime, grčka vlada je optužila ruske diplomate i da preko ultradesničarskih i klerikalnih organizacija finansira proteste u Grčkoj, a sve pod plaštom navodne promocije "pravoslavnog nasleđa".
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.