Izvor: Luftika.rs, 11.Jul.2023, 22:55

Svedočanstva srpskih turista sa Sitonije: Ležaljke naše nasušne i borba sa Grcima oko pića i hrane

Kao i prethodnih godina, naši turisti jedva su dočekali da krenu put Grčke kako bi uživali u čarima plavetnila, morkoj vodi, dobroj hrani i odmoru od naporne godine i prolećnih kiša koje su pretile da potpuno unište dugo očekivano leto.
Grčka obala zaista nudi neverovatne mogućnosti, ali neke destinacije kao da su obavijene neobjašnjivim magnetizmom koji naše ljude privlači da iz godine u godinu odabiru baš ta mesta za svoje dane odmora.
Jedno od takvih mesta svakako je >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << Neos Marmaras, popularno letovalište na prvom prstenu i poluostrvu Sitonija. Iako mnogi sa Sitonije nose prelepe uspomene koje evociraju makar do idućeg letovanja, uvek se pronađu i poneka loša iskustva koja osvanu u popularnoj Fejsbuk grupi „Grčka info“.
Tako je jedan naš čovek napisao svoje loše iskustvo upravo iz Neos Marmarasa gde je umalo izbegao fizički sukob sa vlasnikom jednog poznatog plažnog bara.
„Želeo bih da podelim na žalost jako loše iskustvo iz Neos Marmarasa, restoran kafić Makis – prvi na gradskoj plaži sa ležaljkama. Razumem da je vikend i da kafići na plažama žele veći prostor i više love. Ali ne mogu nasilno da traže od turista da kupuju piće kod njih, bacaju peškire i sklanjaju njihove stvari, a pritom nisu na njihovim ležaljkama, već se oni svojevoljno šire.
Posle spekulacije sa ljudima na plaži, očigledno je bilo svačije nezadovoljstvo. Na sta je konobar prema meni bio nasilno raspoložen i fizički nasrnuo preteći da mu ja teram mušterije. Zapravo je on sam terao mušterije svojim neljubaznim stavom i agresivnim ponašanjem. Što može i konkretan dokaz kao i većina sa plaže da potvrdi. Nismo mi jedini koji su doživeli ovu vrstu neprijatnosti u istom mestu, pa čak ne ni istog dana.
Postoji način da se sve verbalno i uljudno reši, ali fizičko i agresivno nasrtanje i pretnja nije rešenje i smatram da takav pristup sa sobom treba da nosi i određene posledice. Ne želim da me niko uslovljava i koliko pića treba na tri sata da popijem. Mi nismo ,,ovce za šišanje“, niti ,,svinje pred klanje“, osnovno je ocekivati ljubaznost koju na ovom mestu sigurno nećete naći.“
Nakon saveta članova grupe da se obrati inspekciji i policiji, autor objave izneo je još nekoliko detalja:
„Sutra se spremam da idem u opštinu, posto je konobar nasrnuo na mene i ženu što je snimala. A posle idem u policiju za pokušaj napada. Ima da mu zagorčam život.“
Nakon ove objave rasprava je otišla u nekom drugom smeru, pominjanja kako ovo nije jedini incident ovog gospodina u Grčkoj, a drugi komentari su se uglavnom odnosili na iznošenje i deljenje ličnih iskustava i stavova o letovanju i već čuvenim ležaljkama.
„Iskreno, ušla sam u grupu da bih posle 20 godina opet otišla u Grčku. Mnogo je ovakvih priča. Zbog takvih neljubaznih u CG ne bih pa nikada više mora nevidela. Sad se i za Grčku premišljam.“
Još jedan Fejsbuk komentator iz ove popularne grupe imao je suprotan stav od većine:
„Jbt, gde vi svi nađete takve Grke i takve kafiće, restorane. Bio u Marmarasu 4 puta, nikad problem. Jednom smo ušli na „teritoriju“ zakupca jer trenutno tu nije postavio ležaljke, jun mesec pa se tek uhodavali. Došao čovek, lepo i ljubazno nam objasnio u čemu je stvar, pomerimo se van tog prostora i nikakav problem. E sad, verovatno ima i onih sa kratkim fitiljem pa galame na turiste jer im se verovatno ista stvar dešava više puta za redom pa pogube živce ali to je već njihov problem. Kad radiš s ljudima strpljenje i ljubaznost je sve što ti treba. Taj je očito zalutao u ugostiteljstvo čim se tako ponaša.“
Problemi sa ležaljkama ne muče samo ovog člana grupe, već su i drugi podelili kratko svoja zapažanja o cenama i novcu koji je potreban za jedan dan na plaži.
Po mnogima, u cenama prednjači plaža Lagonisi.
Ulaz na plažu je 5 evra, a ležaljke se plaćaju u rasponu od 5 do 15 evra, a sve zavisi od reda u kom želite da se izležavate, odnosno koliko daleko od mora želite da budete.
Zanimljivo je da postoji i takozvani „minimal cost“, odnosno minimalan iznos koji morate da potrošite na piće koje se ne dobija besplatno.
Sve ovo je otkriveno u videu postavljenom na Instagramu, koji su određeni komentari ocenili kao neistinit.
 







View this post on Instagram

















 
A post shared by Aleksandra Didic (@didic.aleksandra)


„Ne znam koja je poenta videa,svakako ne dobronamerna. Sniman desni deo koji je slobodan za suncobrane i peškire i na kom su te stene bas i atrakcija. Levi deo ima pesak i jako dug plićak,zbog čega je jako puno dece na ovoj plaži. Parking je ćuvan( znači neće ovde niko pisati da mu je razbijen auto) ,jedan deo ako poranite je natkriven pa auto ne stoji na suncu.
Deo plaže ( i to onaj gde su jeftinije lezaljke) ima prirodan hlad i to nema cene (koliko sam istrazivao po netu,od tih poznatijih ,samo 3 imaju prirodan hlad). Osobolje jako ljubazno,muzika koju puštaju odlična,hrana je ok, ima 2 tuša ima čist toalet, ima plažni bar. Probao sam tamo dosta plaža prosle godine ali ove sam od 8 dana, 7 bio na Lagonisiju.
Tako da, cene su normalne (sve je skupo za onog ko nosi svoj suncobran i leži na peskiru) a plaža kompletna. Kapiram da je sve stvar ukusa i finansija al ovaj video je potpuno neistinit za nekog ko je bio tamo.“
U komentarima su mnogi ispravljali materijal sa video klipa smatrajući da ova plaža nije najlepša, a za mnoge nije ni najskuplja:
„Manasu beach bar dve ležaljke i suncobran 35 e a cene pića iste kao na drugim plažama. Lokacija izmedju Nikiti i Sartija.“
Zaključak je da ne postoji idealno. Napete i neprijatne situacije mogu se dogoditi u našoj kući, komšiluku, gradu i državi, a nikakva razlika nije da li će do neprijatnosti doći u Grčkoj ili nekoj drugoj zemlji.
Cena ležaljki je pokušaj vlasnika kafića da naprave ekstra zaradu i proberu klijentelu, a da li im se ovaj rizik isplati oni najbolje znaju na kraju sezone.
Činjenica je da kupovna moć prosečnog građanina Srbije nije velika, ali isto tako svaki čovek ima odgovornost prema sebi da se ponaša u skladu sa sopstvenim budžetom. Na kraju, na moru ste. Uživajte u pogledu, talasima i mirisima jer ćete već koliko za desetak dana ponovo gledati ono što gledate ostatak godine.
Nekada je najbolje izbegavati budale i one koji umesto naših lica vide evropske novčanice. Grčka je mnogo više od Sitonije, Neos Marmarasa ili Tasosa.
Uživajte u letu i čarima zaista neodoljive Grčke kada već imate sreću da se nađete u ovoj prelepoj zemlji.
U najjeftinijem grčkom letovalištu ležaljke se ne plaćaju ako naručite piće za 5 €, aranžman od 10 dana je 100 €

Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.