Izvor: Politika, 16.Sep.2013, 18:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suzavcem na demonstrante u Atini

Prvi dan petodnevnih masovnih štrajkova radnika počeo sukobom sa policijom

Od našeg dopisnika

Atina – Uz suzavac i sukobe sa policijom u Grčkoj je počela nedelja masovnih štrajkova nastavnog osoblja i zaposlenih u javnom sektoru. Grupa radnika školskog obezbeđenja koji su, takođe, na spisku za otpuštanje, blokirala je ulaz u Ministarstvo javnih reformi, pri čemu je intervenisala policija bacanjem suzavca, zbog čega je troje demonstranata završilo >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u bolnici.

Centar Atine je blokiran jakim policijskim snagama koje bi trebalo i narednih dana da spreče veće incidente, budući da je juče u organizaciji Federacija radnika srednjeg obrazovanja počeo petodnevni štrajk svih srednjih škola u znak protesta zbog masovnog upućivanja na prinudni odmor i otpuštanja nastavnog osoblja i hiljada državnih službenika na zahtev „trojke” poverilaca (Evropska komisija, Međunarodni monetarni fond i Evropska centralna banka). Do kraja meseca ovakva sudbina čeka 12.500 zaposlenih u javnom sektoru, a do kraja godine još isto toliko radnika.

Pred ponovni dolazak misije „trojke” koja novu tranšu kredita od milijardu evra uslovljava dostavljanjem preciznih „mobilnih lista”, štrajku su se pridružili i učitelji osnovnih ali i privatnih škola,  radnici penzionih fondova, a 18. i 19. septembra i svi ostali zaposleni u javnom sektoru. U znak solidarnosti njima se pridružuju i radnici privatnog sektora pa će tako Grčka još jednom generalnom obustavom rada pokušati da izrazi svoje nezadovoljstvo zbog mera je grčka vlada primorana da ispunjava u zamenu za obećane kredite.

Pre dolaska „trojke” u sredu, premijer Antonis Samaras se u Briselu sreće sa najvišim predstavnicima EU kako bi ih lično informisao o stanju u zemlji, primeni strukturalnih reformi, napretku koji je učinjen i, kako navode ovdašnji mediji, skrenuo pažnju na činjenicu da Grčka nije u stanju da prihvati nikakve nove mere i uslove poverilaca. Takođe, to su i poslednji dogovori pred preuzimanje grčkog predsedavanja EU.

Posle Brisela, grčki premijer nastavlja put u Izrael gde će sa domaćinima razgovarati o političkim problemima i strateškoj saradnji u Sredozemlju ali i eventualnim novim investicijama.

Gotovo tronedeljna turneja premijera nastavlja se putovanjem u Vašington gde će učestvovati u radu Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Međutim, od posebnog je značaja susret sa predsednicom MMF-a Kristin Lagard na kojem se očekuje da će biti reči o daljem programu za Grčku i mogućnostima buduće finansijske podrške, ali bez novih mera štednje.

J. Pavlović-Stamenić

objavljeno: 16.09.2013.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.