Šulc: Grčka se neće vratiti drahmi

Izvor: B92, 07.Jan.2015, 09:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šulc: Grčka se neće vratiti drahmi

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc izjavio je za nemačku televiziju ZDF da je ubeđen da su glasine o izlasku Grčke iz evrozone spekulacije.

Šulc je rekao i da veruje da će Grčka zadržati zajedničku evropsku valutu.

"Grčka je članica evrozone i verujem da će u njoj ostati", rekao je Šulc i dodao da veruje da će lider krajnje levice Aleksis Cipras, koji je favorit na predstojećim vanrednim parlamentarnim izborima, pridržavati preuzetih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << međunarodnih obaveza ako dođe na vlat.

Šulc je kazao da ne veruje da će Cipras ispuniti predizborno obećanje da će Grčka odustati od sprovođenja programa štednje, što je postaklo spekulacije da bi mogla biti primorana da se vrati na drahmu kako bi reprogramirala državni dug.

"Svi se ponašaju kao da je Cipras već dobio izbore, ali hajde da sačekamo 25. januar", rekao je predsednik EP i dodao da uprkos anketama nije ubeđen da će Ciprasova stranka Siriza moći da samostalno formira vladu.

"On neće vladati sam, a ne vidim kako bi mogao da dobije podršku koalicionih partnera za radilalne poteze koje obećava u kampanji", izjavio je Šulc u Berlinu.

Cipras, koji po istraživanjima javnog mnenja ima ubedljivu podršku grčkih glasača, je obećao da će prestati da otplaćuje nagomilani spoljni dug i da sprovodi stroge mere koje su nametnule EU, Evropska centralna banka i MMF.

Grčka bi u tom slučaju mogla da ostane bez paketa finansijske pomoći iz pomenutih institucija, što bi vodilo ka bankrotu i izlasku iz evrozone.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.