Stipendija i ja u dvorištu Rektorata

Izvor: RTS, 28.Sep.2017, 12:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Stipendija i ja" u dvorištu Rektorata

Da bi se studenti upoznali sa svim mogućnostima stipendiranja ili razmene tokom školovanja u zemlji i inostranstvu, Centar za razvoj karijere Univerziteta u Beogradu organizuje sajam stipendija pod nazivom "Stipendija i ja". U dvorištu Rektorata do 16 časova stipendije predstavljaju univerziteti, fondacije, kompanije, ambasade SAD, Velike Britanije, Grčke, Koreje, Češke. Sajamski program može da se prati i putem >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << interneta na Medija portalu računarskog centra Univerziteta u Beogradu.
Na jednom mestu predstavljaju se domaće i strane institucije koje pružaju finansijsku podršku i razmenu akademaca tokom studija. Mladi se pre svega interesuju za nastavak školovanja u inostranstvu.

"Mislim da umetnost nije toliko razvijena kao u inostranstvu. Trenutno razmišljam između Španijei Italije", kaže Slavica Nikolčić, maturant Škole za dizajn.
Aleksandar Ćitić sa Tehnološko-metalurškog fakulteta Unoverziteta u Beogradu rekao je da traži stipendiju za master studije u inostranstvu. 
"Drugi razlog je mogućnost zaposlenja ovde u Srbiji, pre svega, video sam da Valjaonica bakra iz Sevojna traži završene inženjere metalurgije", kaže Ćitić.
Univerzitet u Beogradu predstavlja sektor za međunarodnu saradnju, fondacije i zadužbine.
"Međunarodna saradnja Univerziteta sastoji se, između ostalog i u mobilnosti, ne samo studenata nego i nastavnog osoblja, što doprinosi ne samo individualnom razvoju, već i institucionalnom. Tako da vidljivost Univerziteta u Beogradu na taj način postaje veća", rekao je prof. Vladimir Bumbaširević, rektor Univerziteta u Beogradu.
Od nemačih univerziteta najatraženiji su tehnički.
"Najčešće se i traže i dobijaju stipendije za master studije, ali mi dodeljujemo i stipendije i za cele doktorate u Nemačkoj, kao i za istraživačke boravke i jezičke kurseve", kaže Mirko Dautović, savetnik u Nemačkoj službi za akademsku razmenu. 
Programe razmene predstavljaju i resorna ministrastva.
"Sa brojnim zemljama imamo potpisane bilateralne sporazume u okviru kojih imamo prostora za dodelu stipendija i za školovanje u tim zemljama. Tu bih istakla 10 stipendija za Kinu, do 100 stipendija za Rusiju, imamo stipendije za Grčku, Englesku, Mađarsku, Koreju", kaže Vesna Mandić, pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.
Sajam je prošle godine posetilo oko tri hiljade studenata, pa je Centar za razvoj karijere za danas organizovao dva paralelna programa kako bi izašao u susret svim zaintersovanim akademcima.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.