Stiglo pismo iz SAD  raste pritisak na lidera opozicije

Izvor: B92, 16.Okt.2018, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stiglo pismo iz SAD " raste pritisak na lidera opozicije

Stejt department je pozvao lidera VMRO DPMNE Hristijana Mickoskog da omogući poslanicima da bez pretnji odluče kako će glasati za predlog za promene Ustava.

U pismu Mickoskom visoki funcioner Stejt Departmenta Ves Mičel ističe da su SAD "razočarane pozicijom čelnika VMRO DPMNE, kako prema referedumu, tako i u vezi sa koracima parlementa za promene Ustava" (koje predviđaju promenu imena države u Severna Makedonija u skladu sa dogovorom s Grčkom).

"Pozivamo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vas da stvorite prostor, u javnosti i privatno, za poslanike vaše koalicije da odluče kako će glasati za ustavne promene, oslobođeni od pretnji nasiljem, osvetom ili drugim oblikom prinude", napisao je Mičel lideru najveće makedosnke opozicione partije .

Pomoćnik državnog sekretara SAD je podstetio Mickoskog da su nedavno razgovali o tome da "SAD snažno veruju da je Dogovor iz Prespe, koji su postigli Makedonija i Grčka, istorijska mogućnost za Makedoniju da obezbedi svetliju budućnost i doprinese regionalnoj bezbednosti, stabilnosti i prosperitetu".

"I pred tvrdnji da bi mogao da se postigne nekakav ‘bolji dogovor’ mi ne verujemo da je to moguće. Ovaj dogovor je tražio kompromis od obe strane. To je prilika koja se, verovatno, neće ponoviti godinama, ako ne i decenijama", istakao je Ves Mičel u pismu koje je objavljeno na sajtu Ambasade SAD u Skoplju (mk.usembassy.gov).

On je lideru makedonske opozicije Mickoskom poručio da je ovo istorijski važan trenutak za Makedoniju, koji traži hrabo liderstvo i zrelost.

"Kao istinski prijatelj i podržavalac Makdonije podstičem Vas da sklonite u stranu partijske interese radi unapređenja zajedničkih strateških interesa i obezbeđivanja svetlije budućnosti vašim građanima u evropskoj porodici naroda", naveo je Mičel u pismu lideru VMRO DPMNE Hristijanu Mickoskom.

U parlamentu Makedonije juče je počela višednevna plenarna sednica o predlogu za pristupanje ustavnim promenama i promeni naziva države u skladu s dogovorom sa Grčkom u kojoj premijer Zaev i poslanici vladajuće koalicije, za sada, neuspešno ubeđuju opozicione kolege da podrže taj predlog.

Predlog sada ima podršku 72 poslanika vladajuće kolicije SDSM i DUI i manjih albanskih partija, ali je da bi prošao potrebna dvotrećinska većina od 80 glasova, za šta je potrebna podrška najmanje osam poslanika VMRO DPMNE.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Makedonija – pucanj u prazno Vesa Mičela, VMRO-DPMNE odustao od debate

Izvor: RTS, 17.Okt.2018, 17:07

Poslanici opozicione VMRO-DPMNE odustali su od učešća u debati o ustavnim promenama koja se već tri dana vodi u Sobranju, najavljujući da će glasati protiv promene imena Makedonije. Dan ranije, Stejt department pozvao tu stranku da podrži dogovor sa Atinom. Ukoliko svi poslanici te partije...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.