Stiglic ne isključuje kraj evra

Izvor: B92, 05.Maj.2010, 12:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stiglic ne isključuje kraj evra

London -- Dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju Džožef Stiglic predviđa mogući kraj evra ukoliko Evropa ne bude uspela da reši "osnovne institucionalne probleme".

Stiglic je, povodom plana pomoći Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Grčkoj, rekao da takvo rešenje može da traje neko vreme, ali da dugoročno gledano, neće "umanjiti žestinu sa kojom će špekulanti računati na slabljenje evrozone".

Na pitanje da li će to značiti i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kraj evra, Stiglic je odgovorio da "nije isključen kraj evra i da su mnogi stručnjaci zabrinuti za budućnost evra".

Ukoliko Evropa "ne reši svoje fundamentalne institucionalne probleme, budućnost evra biće vrlo kratka", smatra američki nobelovac i dodaje da ne veruje da će pomoć Grčkoj biti dovoljna da zaustavi širenje problema i na druge članice evrozone.

Zajam za Grčku poboljšava situaciju u evrozoni

Paket za spasavanje Grčke, vredan rekordnih 110 milijardi evra, poboljšao je situaciju na finansijskom tržištu tako da ne postoji rizik od kolapsa zone evra, kaže član saveta guvernera Evropske centralne banke (ECB) Erki Likanen.

"Teška odluka koju smo doneli prošlog vikenda ublažila je probleme. Krećemo se u povoljnijem smeru", izjavio je Likanen i dodao da je Evropska unija spremna da interveniše ukoliko Grčka ne bude sledila smernice koje su postavljene u okviru paketa.

"Ukoliko nastupi zaista teška situacija, EU poseduje sopstvene instrumente koje će iskoristiti", predočio je Likanen.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.