Štiglic ne isključuje kraj evra

Izvor: Politika, 04.Maj.2010, 20:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štiglic ne isključuje kraj evra

London – Dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju, Amerikanac Džozef Štiglic, predviđa mogući kraj evra ukoliko Evropa ne bude uspela da reši „osnovne institucionalne probleme”.

U razgovoru za britanski radio Bi-Bi-Si, Štiglic je, povodom plana pomoći Evropske unije i MMF-a Grčkoj, rekao da takvo rešenje može da traje neko vreme, ali da dugoročno, neće „umanjiti žestinu sa kojom će špekulanti računati >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << na slabljenje evrozone”.

Na pitanje da li će to značiti i kraj evra, Štiglic je odgovorio da „nije isključen kraj evra i da su mnogi stručnjaci zabrinuti za budućnost evra”.

Ukoliko Evropa „ne reši svoje fundamentalne institucionalne probleme, budućnost evra biće vrlo kratka”, smatra američki nobelovac, koji ne veruje da će pomoć Grčkoj biti dovoljna da zaustavi širenje problema i na druge članice evrozone.

Beta

[objavljeno: 04/05/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.