Izvor: Radio Slobodna Evropa, 05.Feb.2015, 11:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Statakis: Grčka ne namjerava da ucjenjuje eurozonu

Grčka ne želi da se vrati na stanje prije krize, niti namjerava da ucijenjuje eurozonu, saopštio je grčki ministar privrede Jorgos Statakis.

„Pokušavamo da nađemo najlogičnije moguće rješenje za obje strane, rješenje koje bi gubitke evropskih poreskih obveznika svelo na minimum“, rekao je Statakis u intervjuu za CNN, prenosi Tanjug.

On je naveo da su Grčkoj neophodne strukturne reforme, prije svega u oblasti poreza i javne administracije, procienjujući >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << da će vlada u Atini uskoro postići sporazum sa međunarodnim kreditorima o restrukturiranju duga nastalog po osnovu programa pomoći „trojke“ Atini u vrijednosti 240 milijardi eura.

Statakis je dodao da podržava predlog ministra finansija Yanisa Varufakisa da grčki dug bude zamijenjen dvjema vrstama novih obveznica, pri čemu bi prve, odnosno dužničke hartije vezane za nominalni privredni rast, zamijenile evropske spasilačke zajmove, dok bi druge, sa neograničenim rokom trajanja, zamijenile grčke obveznice koje su u posjedu Evropske centralne banke.

„Privredni rast je prioritet nove vlade. Naš jedini mandat je da ponovo zaposlimo Grčku i popravimo blagostanje domaćinstava, od kojih jedna trećina živi ispod linije siromaštva“, rekao je Statakis.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.