Šta ćemo ako se grčka kriza prelije kod nas?

Izvor: Vesti-online.com, 04.Jul.2015, 12:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta ćemo ako se grčka kriza prelije kod nas?

Ekspoziture grčkih banaka u Srbiji su u centru pažnje zbog finansijske krize u Grčkoj koja je jednom nogom u bankrotu. Sve banke u Grčkoj su bile zatvorene od ponedeljka kako bi se sprečilo da Grci u panici masovno podignu ušteđevine i tako izazovu slom bankarskog sistema. Zbog svega toga je NBS, počela da vodi drugačiju politiku prema grčkim bankama kojih u Srbiji ima četiri i koje drže 15 odsto bankarskog tržišta.

- Da bi delovala preventivno, NBS prema grčkim bankama >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << već primenjuje mere usmerene na ograničavanje transakcija sa maticama. Sve što radimo je predviđeno zakonom, a cilj je da sprečimo nekontrolisani odliv novca iz Srbije. Mere imaju za cilj pojačano praćenje aktivnosti, nadzor novčanih tokova i održavanje potrebne likvidnosti - otkrili su u centralnoj banci za Blic, ne želeći da preciziraju o kojim je konkretno merama reč.

U jednoj grčkoj banci koja posluje u Srbiji potvrdili su nam da se mere NBS najviše odnose na iznošenje novca iz Srbije u Grčku. Grčke banke u Srbiji dosad su mogle da iznesu do 5 odsto kapitala banke, a NBS sada taj limit može dodatno da smanji.

Vlada Srbije ima tajni plan za sprečavanje prelivanja grčke krize, o čemu je prvi govorio ministar finansija Dušan Vujović. On je naglasio da u tome vodeću ulogu ima NBS, a da je Vlada napravila i procene sa Svetskom bankom i MMF "za slučaj da nešto krene po zlu".

- Ako kretanja vezana za grčku krizu budu opasnost za stabilnost, NBS je spremna da iskoristi sve instrumente kojim raspolaže - rekli su u NBS.

Ako putujete kolima u Grčku preko Makedonije, gorivo osim na graničnim prelazima, možete sipati u mestu Udovo na 33 kilometara od Đevđelije, kao i na ulasku i izlasku iz Bitolja na 15 kilometara od granice.

Ukoliko idete preko Bugarske, gorivo možete natočiti na čak četiri benzinske stanice na oko 10 kilometara od granice.

Sa punim rezervoarom s 50 litara benzina možete da pređete oko 700 kilometara.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

NBS pažljivo posmatra transakcije grčkih banaka u Srbiji

Izvor: NoviMagazin.rs, 04.Jul.2015

Narodna banka Srbije pažljivo posmatra transakcije između grčkih banaka u Srbiji i njihovih matica u Grčkoj, a već vodi drugačiju politiku prema četiri grčke banke koje kod nas posluju...Situacija u Grčkoj je takva da su sve banke od ponedeljka zatvorene kako bi se sprečilo da građani u panici...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.