Šta Srbija nudi svetskim putnicima?

Izvor: RTS, 12.Mar.2017, 20:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta Srbija nudi svetskim putnicima?

U Berlinu je održan najveći svetski sajam turizma koji svake godine okuplja turističke radnike iz blizu dvesta država. Naša zemlja posebnu pažnju poklanja nastupu na tom sajmu, jer se upravo tu kreiraju turistički tokovi za narednu godinu. Publici i poslovnim ljudima predstavili smo celinu naše turističke ponude, sa akcentom na Dunav, a prvi put i mogućnosti medicinskog turizma.
Štand Srbije se >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << već nekoliko godina nalazi u hali 1, najposećenijoj na sajmu. Tu su nam prve komšije, turističke velesile, Francuska i Grčka.

"Ja sam novinar i na sajmu se uvek trudim da za svoje čitaoce otkrijem nešto novo. Inače sam zaljubljenik u biciklizam, a znam da vi imate odličnu biciklističku stazu duž Dunava", kaže Mihael Klamf, novinar iz Nemačke.
"Poznajem Beograd, ali ne znam ništa o turističkoj ponudi Srbije. Zato sam tu da otkrijem šta nudite", kaže Viktor Segard, turistički radnik iz Francuske.
"Radim za jednu kinesku agenciju. Tražim atrakcije u Srbiji koje bi bile interesantne kineskim turistima, pa sam zato razgovarala sa predstavnicima vaše turističke organizacije", navodi Ilma Dobrovicute, turistički radnik iz Velike Britanije.
Glavna tema na Berlinskom sajmu bila je Kina, odnosno kako se probiti na tom moćnom tržištu.
Naša zemlja je jedina u Evropi koja je ukinula vize za kineske turiste, pa su predstavnici Beograda bili jedini evropski učesnici foruma na kojem se razgovaralo o privlačenju turista iz Kine.
Prvi put na nekom inostranom sajmu Srbija je predstavila i mogućnosti svog zdravstvenog turizma.
Od zdravstvenog turizma se u svetu godišnje zaradi blizu 100 milijardi dolara. Naš udeo u tome je sada zanemarljivo mali, ali u budućnosti bismo od tog vida turizma mogli dobro da zarađujemo.
"Mi smo raspisali konkurs pre nekoliko meseci, ovoga puta za stomatologe i plastične hirurge. Iskoristili smo boravak na sajmu da vidimo kako to drugi rade i organizuju i videli da Srbija ima ozbiljne prednosti na ostale kada se uporedi cena i kvalitet", kaže Meho Mahmutović, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja.
U Berlinu smo najavili i početak globalne kampanje koja će u aprilu startovati na Bi-Bi-Siju i Travel čenelu, a u toku su pregovori i sa Jurosportom.
"Ono što je izuzetno značajno je to da to neće biti samo televizijske kampanja, već i digitalna. Istraživanja su pokazala da više od 60 odsto stranih turista koji posećuju našu zemlju, upravo izaberu Srbiju kroz digitalne medije, kroz društvene mreže, tako da ćemo u 2017. posebnu pažnju posvetiti toj vrsti kampanje", kaže Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije.
Ovogodišnji sajam obeležio je i štrajk aerodromskog osoblja na oba berlinska aerodroma. Tokom jednodnevne obustave rada iz Berlina nije poletelo 700 aviona, što je izazvalo haos u celom gradu. Zadovoljni su bili samo hotelijeri, jer su im gosti ostali dan duže.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.