Srpskim mladićima pritvor do početka suđenja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Jul.2017, 10:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpskim mladićima pritvor do početka suđenja

Svim osumnjičenim Srbima za učešće u prebijanju na smrt američkog turiste na grčkom ostrvu Zakintos prošlog petka večeras je određen pritvor do početka suđenja.

Oni su prethodno saslušani pred istražnim sudijom koji im je nakon toga odredio pritvor.

U kom roku bi suđenje moglo da počne teško je proceniti, s obzirom da se tek očekuje sprovođenje detaljne istrage i prikupljanje dokaza, pa onda podizanje i potvrđivanje optužnice i tek onda zakazivanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << suđenja.

Advokat Zora Dobričanin Nikodinović koju je porodica osumnjičenog D.R. angažovala kao branioca prenela je Tanjugu da je svim mladićima određen pritvor.

Grčki mediji su ranije preneli da su osmorica napadača na Amerikanca na grčkom ostrvu Zakintos osumnjičena u za teško krivično delo grupnog ubistva.

Od njih osam šestorica su Srbi, a jedan mladić je Grk, koji je radio kao barmen noćnog kluba na plaži Laganas, ispred kojeg je ubijen 22-godišnji Afroamerikanac u tuči.

Juče su uhapšena još dvojica Srba pod istim sumnjama, a kako javljaju grčki mediji jedan je odmah i pušten.

Kuburović: Pomoć Srbima na Zakintosu

Srbija je spremna da pruži svu pravnu pomoć ako to bude potrebno u postupku koji bi eventualno mogao biti pokrenut u Grčkoj protiv državljana Srbije osumnjičenih za ubistvo Amerikanca na ostrvu Zakintos.

Gostujući na Pink televiziji, Kuburović je objasnila da je sada neophodno sačekati da vidimo šta će da kaže istražni sudija, odnosno da li će krivični postupak protiv osumnjičenih biti pokrenut, kao i koja će biti kvalifikacija eventualnog krivičnog dela.

Prvo saslušanje koje je bilo zakazano za ponedeljak odloženo je za sutra i osumnjičeni će imati mogućnost da postupak prate na srpskom jeziku i na taj način se bolje upoznaju sa predmetom, rekla je Kuburović.

Što se pak tiče pisanja medija da SAD traže izručenje osumnjičenih kako bi im se sudilo na teritoriji te zemlje, Kuburović je rekla da to sada isključivo zavisi od sporazuma o međunarodnoj pomoći koji imaju Grčka i SAD.

Napomenula je da i Srbija i SAD imaju takav sporazum, ali da on, kako je objasnila, nije stupio na snagu jer ga Amerika još nije ratifikovala.

Kuburović je, međutim, rekla da ovaj slučaj koji se dogodio na Zakintosu nema nikakve sličnosti sa slučajem Mladina Kovačevića, koji je pre par godina u jednoj tuči u SAD naneo teške telesne povrede američkom državljaninu.

Ministarka je kazala i da je Ministarstvo pravde i predstavnici Ambasade Srbije u Grčkoj u stalnom kontaktu sa porodicama osumnjičenih.

Podsetila je i da je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić tokom boravka u Grčkoj o ovom slučaju razgovarao sa tamošnjim ministrom policije.

Danas na Zakintosu saslušanje dvojice Srba

U sudu na grčkom ostrvu Zakintos očekuje se da danas počne saslušanje Miloša Ilića i Nemanje Petrovića, koji nisu juče saslušani jer se u sudu pokvario kompjuter.

Ostala četvorica Srba, osumnjičenih za ubistvo američkog turiste u tuči, dala su iskaz istražnom sudiji, a u toku jučerašnjeg dana su privedena još dvojica.

Na Zakintosu su sa porodicama i advokata osumnjičenih mladića juče razgovarali ambasador i konzul Srbije u Grčkoj, Dušan Spasijević i Vladimir Vukosavljević.

Grčki mediji su ranije preneli da su osmorica napadača na Amerikanca na grčkom ostrvu Zakintos osumnjičena za teško krivično delo grupnog ubistva.

Od njih osam, šestorica su Srbi, a jedan mladić je Grk, koji je radio kao barmen noćnog kluba na plaži Laganas, ispred kojeg je ubijen 22-godišnji Afro-Amerikanac u tuči.

Juče su uhapšena još dvojica Srba pod istim sumnjama.

Objavljen novi snimak tuče na Zakintosu

Grčki portal Protothema objavio je najnoviji video-snimak tuče koja se u petak uveče dogodila u Laganasu na Zakintosu, a u kojoj je poginuo 22-godišnji Amerikanac Bakari Henderson.

Na 15-minutnom snimku sa nadzorne kamere u jednom kafiću, kroz čiji se izlog vidi tuča na ulici, Henderson utrčava u kadar, u pokušaju da pobegne, ali zadobija snažan udarac nogom koji ga obara iza parkiranog automobila.

Potom, tokom nekoliko sekundi, mladići koji ga jure šutiraju ga po licu i telu, a kada su uvideli da je 22-godišnji Henderson u nesvesnom stanju, prestaju da ga udaraju.

Neke devojke koje gledaju šta se dešava pokušavaju da ih zaustave. Dok neki pokušavaju da mu pomognu, Henderson ne reaguje.

Nakon pet minuta stiže ekipa Hitne pomoći i odvozi ga.

Isti portal je objavio i izjavu, kako se navodi, "srpskog izbacivača", koji je "prekinuo tišinu i ispričao šta se dogodilo", prenosi B92.

"Te večeri je bila gužva u klubu. Hostesa, koja je bila srpskog porekla, imala je slobodan dan, ali je došla u klub, gde se družila sa Amerikancima, među kojima je bila i žrtva. Pričala je sa njima, šalila se i dobro zabavljala", priča neimenovani sagovornik grčkog portala.

U klubu je, prema njegovim rečima, u tom trenutku bilo i puno Srba, od kojih je jedan prišao devojci i pitao pretećim tonom: "Zašto se družiš sa Amerikancima?".

"Amerikanac je verbalno odreagovao, a Srbin ga je udario u lice. Onda je Amerikanac uzeo flašu i udario Srbina u glavu. Tada je sve počelo. Devojka je počela da ih razdvaja, a žrtva je greškom udarila devojku laktom i njoj je počela da curi krv. Došla je da mi traži pomoć i ja sam uleteo da ih razdvajam", ispričao je srpski izbacivač.

Zatim su, dodao je, počele da lete pepeljare, Amerikanac je izašao iz lokala i počeo da trči, a za njim su krenuli momci iz srpske ekipe, izbacivač i grčki barmen.

"Sećam se da sam ga udario jednom pesnicom u lice i dva-tri puta po telu, ali ne po glavi. Kada sam ja otišao, masa Srba je nemilosrdno nastavila da ga tuče po celoj glavi i telu", rekao je srpski izbacivač za sajt Protothema.gr.

Grčki mediji su ranije preneli da su osmorica napadača na Amerikanca na grčkom ostrvu Zakintos osumnjičena za teško krivično delo grupnog ubistva.

Od njih osmorice, šestorica su Srbi, a jedan mladić je Grk, koji je radio kao barmen noćnog kluba na plaži Laganas, ispred kojeg je ubijen 22-godišnji Afroamerikanac u tuči.

Juče su uhapšena još dvojica Srba, pod istom sumnjom, od kojih je jedan kasnije pušten.

Pritvoreni imaju tretman u skladu sa zakonom

Srpski državljani koji se nalaze u pritvoru na Zakintosu, pod sumnjom da su učestvovali u ubistvu Amerikanca, imaće sva prava koja im pripadaju, izjavio je danas ambasador Srbije u Atini Dušan Spasojević za Tanjug, dodajući da je takva uveravanja dobio u razgovoru sa guvernerom i komandirom policije Jonskih ostrva.

"Naše uhapšene državljane odmah je posetio naš počasni kozul Viktor Ruhotas, a juče sam zajedno sa Ruhotasom i konzulom u Atini Milanom Vukosavljevićem i ja obišao uhapšene. Razgovarali smo sa roditeljima i advokatima, kao i sa guvernerom Jonskih ostrva i generalom policije na svim jonskim ostrvima, koji su nas uverili da će naši građani uživati sva prava koja im pripadaju", rekao je Spasojević u telefonskoj izjavi za Tanjug.

Kako je naveo, u pritvoru se nalazi sedam srpskih državljana koji će u sledeća 24 sata biti izvedeni pred istražnog sudiju kome će, u prisustvu advokata, dati izjave o tragičnom slučaju.

"Ono što je važno jeste da su grčke vlasti za sada omogućile tretman našim građanima u skladu sa zakonom. Dozvoljeno im je da nesmetano komuniciraju sa advokatima, u policijskom pritvoru su i mogu da ih posete roditelji. Uloga države Srbije, odnosno ambasade i naša dva konzula koji neposredno prate ovaj slučaj jeste da se postaramo da sva njihova prava budu omogućena u skladu sa zakonima i najboljom praksom", rekao je Spasojević.

Upitan da prokomentariše medijske napise da se pojavio još jedan snimak događaja, Spasojević kaže da su sve te stvari "u nadležnosti pravosudnih organa".

"Sve to je u nadležnosti pravosudnih organa Grčke i ja se kao ambasador ne bih mešao, ali sam uveren da će građanima Srbije koji su trenutno u pritvoru biti zagarantovana sva prava", rekao je Spasojević.

Ambasador je podsetio da je u razgovorima dve vlade i dva ministarstva unutrašnjih poslova pokrenuta inicijativa da tokom turističke sezone srpska policija bude prisutna na kritičnim mestima u Grčkoj, a koja posećuje veliki broj srpskih turista.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.