Srbija šalje pomoć, požar ne preti Hilandaru

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Avg.2012, 20:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija šalje pomoć, požar ne preti Hilandaru

SOLUN/BEOGRAD -

Pravoslavni manastiri na Svetoj Gori nisu ugroženi požarom koji je izbio na tom grčkom poluostrvu, ali su vlasti jutros, iz predostrožnosti, delimično evakuisale stanovnike turističkog mesta Uranopolis.

"Nijedan od 20-tak pravoslavnih manastira nije direktno ugrožen požarom koji je juče izbio u srcu Svete Gore", saopštila je grčka vatrogasna služba.

Dačić: Šaljemo pomoć za gašenje požara

Premijer Srbije Ivica >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Dačić izjavio je danas da će Srbija uputiti u Grčku vatrogasce i vatrogasne kamione koji će pomoći u gašenju požara na Svetoj Gori.

"Hitno ćemo poslati vatrogasna kola i vatrogasce, a na raspolanju su naš i ruski helikopter, kako bi se sprečilo širenje požara", rekao je Dačić novinarima u Guči.

On je dodao da je Grčkoj juče ponudio pomoć u gašenju požara i da je večeras dobio obaveštenje da je ta pomoć prihvaćena.

Evakuisane porodice sa malom decom i starijim osobama

Požar je izbio juče popodne na obradivom zemljištu i ubrzo se približio oblasti Monokselitis, u blizini srpskog manastira Hilandar, javila je grčka agencija ANA.

U gašenju učestvuje pet aviona i dva helikoptera.

Gradonačelnik Uranopolisa naredio je porodicama sa malom decom i starijim osobama da napuste to mesto zbog opasnosti da bi vetar, koji duva od 39 do 49 kilometara na sat, mogao da raznese vatru.

Evakuisani su i starije osobe sa respiratornim problemima zbog gustog dima koji se pojavio u tom gradiću.

Pojedini turisti su, takođe, počeli da napuštaju oblast, u kojoj se nalazi šest velikih hotela, iako im nije rečeno da se evakuišu, preneo je AFP.

"Vetrovi su jaki i stalno menjaju pravac, što otežava da se kontroliše vatra", rekao je portparol vatrogasne službe, čijih se 25 jedinica bori na terenu sa vatrenom stihijom koja je zahvatila šumu i nisko rastinje.

Srpski manastir Hilandar teško je oštećen u katastrofalnom požaru 2004. godine, u kome je uništena polovina manastirskog kompleksa, a njegova obnova još nije završena.

Grčke vlasti se bore sa požarima i na jugu zemlje, gde je šest ljudi, među njima i četiri vatrogasca, povređeno tokom gašenja šumskog požara na Peloponezu.

Vlasti su taj požar stavile od kontrolu, nakon tri dana borbe sa stihijom koja je uništila 1,5 hiljada hektara šume.

Policija je uhapsila jednog muškarca (45) zbog sumnje da je izazvao požar na Peloponezu, bacivši opušak od cigarete na sasušeno rastinje.


Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.