Srbija pobedila Grčku za trofej Akropolis kupa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Avg.2019, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija pobedila Grčku za trofej "Akropolis kupa"

Košarkaška reprezentacija Srbije trijumfovala je na tradicionalnom Kupu Akropolja u Atini, pošto je večeras u finalu posle produžetka savladala selekciju Grčke sa 85:80 (17:19, 14:19, 21:19, 20:15 - 13:8).

Naš tim je bio znatno oslabljen, jer nije bilo povređenih Miloša Teodosića, Vladimira Lučića i Dragana Milosavljevića, a večeras je izostao i Nikola Jokić, koji nije povređen, već je iz privatnih razloga danas morao da se vrati u Beograd.

Uprkos tome, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << izabranici Aleksandra Đorđevića su preokretom u poslednjoj četvrtini, a potom i sigurnom igrom u petominutnom produžetku, ostvarili šestu pobedu u sklopu priprema za prvenstvo sveta u Kini, a sedmu ako uračunamo i revijalnu utakmicu u Čačku.

Đorđević je večeras imao na raspolaganju samo desetoricu igrača, što je znatno uticalo na rotaciju, a naši reprezentativci su morali da vode računa o ličnim greškama mnogo više nego kada je sastav kompletan.

Grčka je nošena podrškom 18.000 navijača u Oaka areni odlično otvorila utakmicu, a ekipu je povukao zvanično najbolji igrač NBA lige u prošloj sezoni Janis Adetokunbo. Atmosfera je očigledno pozitivno uticala i na njegovog brata Tanasisa, koji je verovatno iznenadio i sam sebe ubacivši pet trojki.

Domaćini su sve vreme imali prednost, najveću deset poena, ali se košarkaši Srbije nisu predavali, održavali su rezultatski priključak, da bi u 38. minutu, najviše zahvaljujući izvanrednoj odbrani, uspeli da preokrenu rezultat.

Gotovo neverovatna serija reprezentacije Srbije od 13:1 omogućila nam je da u poslednji minut uđemo sa vođstvom od 72:64. To je praktično bila dobijena utakmica, ali je najpre Vasilije Micić promašio dva slobodna, a Bogdan Bogdanović nije pogodio poslednji šut za pobedu i Grci su izborili produžetak.

Tada su igrači Srbije pokazali da su mentalno veoma snažni. Uspeli da su zaborave šta su propustili i u produžetku su odigrali veoma koncentrisao i mirno u odbrani, pa nekoliko grešaka u napadu nije uticalo na konačan ishod.

Bez obzira kakve zamerke će Đorđević imati, sigurno je da će biti izuzetno zadovoljan zbog velike borbenosti njegovih izabranika. Srbija je utakmicu završila sa čak 49 skokova, 17 više od Grčke, ali je taj učinak u velikoj meri poništio veliki broj izgubljenih lopti.

I danas je, kao na prethodne dve utakmice u Atini, najbolji bio Bogdanović, koji je postigao 28 poena, uz sedam skokova i četiri asistencije, a trofej mu je sigurno najlepši poklon za 27. rođendan.

Izvanrednu partiju pružio je i Nemanja Bjelica, sa učinkom od 18 koševa, 14 skokova i četiri asistencije, a Nikola Milutinov je u odsustvu Jokića imao veću minutažu i odlično je iskoristio postigavši 14 poena, uz četiri skoka.

Naši košarkaši sada putuju za Kinu, gde će pre početka prvenstva sveta odigrati još jedan turnir, a protivnici će biti Novi Zeland, Italija i Francuska.

Svetsko prvenstvo igra se od 31. avgusta do 15. septembra, a Srbija je u grupi sa Angolom, Filipinima i Italijom.

Grčka: Larencakis 5, Konijaris 2, Atineu, Kalates 15, Burusis 10, Papajanis 4, Printezis 4, Vasilopulos 3, J. Adetokunbo 20, T. Adetokunbo 17, Mitoglu.

Srbija: Simonović 6, Bogdanović 28, Bjelica 18, Raduljica 2, Birčević, Milutinov 14, Micić 5, Gudurić 7, Jović 5, Marjanović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.