Srbija i Grčka potpisale Protokol o saradnji u oblasti vojnog obrazovanja

Izvor: BKTV News, 13.Jul.2017, 16:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija i Grčka potpisale Protokol o saradnji u oblasti vojnog obrazovanja

Između Srbije i Grčke postoji interes za saradnju u oblasti odbrane, saglasili su se ministar odbrane Aleksandar Vulin i njegov grčki kolega na prvoj sednici Visokog saveta za saradnju između Srbije i Grčke.

Potvrda daljeg razvoja saradnje je Protokol o saradnji u oblasti vojnog obrazovanja koji je danas potpisan.

Kako se navodi u saopštenju, ministri su naglasili da su odnosi Srbije i Grčke tradiconalno prijateljski i da postoji jasno opredeljenje obe strane >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << za dalje intenziviranje odnosa u svim oblastima od zajedničkog interesa, te za nastavak političkog dijaloga i dalje unapređenje privredne saradnje.

Mihajlović u Trstu: Potrebno razvijati infrastrukturu i povezivati se sa regionom

Vulin je naveo da je najsnažnija potvrda prijateljstva kontinuirana podrška koju Grčka daje Srbiji kada je u pitanju članstvu u EU i očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta na Kosovu i Metohiji.

Ministar je, kako se navodi, posebno zahvalio pripadnicima grčkog kontingenta KFOR na profesionalnom angažovanju i doprinosu bezbednosti na Kosovu i Metohiji.

"Republika Srbija prepoznaje KFOR kao partnera i nosioca stabilnosti u južnoj srpskoj pokrajini", rekao je Vulin i dodao da se Srbija oštro protivi transformaciji Kosovskih snaga bezbednosti u tzv. Vojsku Kosova.

Kako se navodi u saopštenju, na bilateralnu i multilateralnu saradnju pozitivno je uticalo i to što je Grčka od 1. januara preuzela ulogu kontakt ambasade Srbije sa NATO.

Takođe, navodi se da je Ministarstvo nacionalne odbrane Grčke značajno je podržalo učešće Srbije u sastavu Borbene grupe Evropske unije HELBROC.

Srpski i grčki ministar razgovarali su i o aktuelnim bezbednosnim izazovima u regionu, o migrantskoj krizi i složili se da je neophodna saradnja svih zemalja u borbi protiv terorizma i ostalih asimetričnih bezbednosnih pretnji koje ne poznaju granice.

Ministri su izrazili zadovoljstvo povodom nedavne uspešne realizacije vežbe specijalnih snaga "FALCON", a potvrda daljeg razvoja saradnje je, istakli su, Protokol o saradnji u oblasti vojnog obrazovanja, koji je danas potpisan, a koji će dodatno urediti jednu od težišnih oblasti saradnje.

Tokom nedavne posete grčkog ministra odbrane Srbiji, potpisan je Memorandum o razumevanju vlada za saradnju u okviru Atinskog multinacionalnog strateško-pomorskog koordinacionog centra "AMSČ".

Takođe, kako se navodi, realizovan je Industrijski dan na kojem su prvi put predstavnici odbrambenih industrija razmenili informacije o proizvodnim programima i razgovarali o modalitetima za uspostavljanje saradnje.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na BKTV News...






Povezane vesti

Protokol o vojnoj saradnji Grčke i Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Jul.2017

Na prvoj sednici Visokog saveta za saradnju između Srbije i Grčke, ministar odbrane Aleksandar Vulin i njegov grčki kolega Panos Kamenos saglasili su se da postoji obostrani interes za saradnju u oblasti odbrane, a potvrda daljeg razvoja saradnje je Protokol o saradnji u oblasti vojnog obrazovanja...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.