Šoškić: Na grčki scenario niko nije imun

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Okt.2011, 18:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šoškić: Na "grčki scenario" niko nije imun

BEOGRAD -

Rizici prelivanja krize na privredu Srbije reflektovaće se kroz smanjenje ekonomske aktivnosti naše zemlje, pre svega izvoza i priliva stranih investicija, ocenio je danas guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić.

Ukazavši da na "grčki scenario" niko nije imun, guverner je na sastanku sa privrednicima naglasio da je srpski bankarski sektor ipak stabilan i može da odgovori izazovima krize javnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << duga.

Prema oceni Šoškića, bankarski sistem Srbije ima mehanizme da u potpunosti ili u velikoj meri amortizuje krizu javnog duga koja je prisutna na međunarodnom tržištu.

"Banke u Srbiji su posebna pravna lica i sve promene kod matičnih banaka ne utiču direktno na rast obaveza domaćih banaka", objasnio je Šoškić.

On je dodao i da fleksibilan devizni kurs koji je u proteklih godinu dana manje više stabilan, amortizuje efekte krize.

Šoškić je istakao da su za ublažavanje eventualnih potresa sa međunarodnog finansijskog tržišta veoma značajne i devizne rezerve Srbije od 11,382 milijarde evra, što odgovara osmomesečnom izvozu Srbije.

On je ukazao da je trenutna makroekonomska situacija u Srbiji stabilna, inflacija je u padu, do kraja godine će biti jednocifrena, dok se u prvom kvartalu 2012. očekuje ostvarenje ciljane inflacije.

Guverner centralne banke je ponovio da smanjenje obaveznih rezervi banaka ne garantuje da bi taj novac bio iskorišćen za kreditiranje privrede.

Šoškić je naveo da banke kod NBS svojevoljno drže 100 milijardi dinara i da taj novac mogu da plasiraju u privredu ako žele, ali se radije odlučuju da posluju sa centralnom bankom i državom.

Ukazujući na neophodnost donošenja zakona kojim bi se ograničili rokovi izmirivanja obaveza, što je neophodno za poboljšanje likvidnosti srpske privrede, on je privrednicima predočio sve prednosti dinarizacije.

Na skupu koji je organizovala Privredna komora Beograda, predsednik te asocijacije Milan Janković ocenio je današnji razgovor sa guvernerom kao vrlo konstruktivan.

Sastanak je deo serijala pod nazivom "Kafa sa privrednicima", čiji je cilj unapređenje komunikacije i direktnog dijaloga između privrednih subjekata i kreatora ekonomske i monetarne politike.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.