Sneg prekrio Grčku, otežan saobraćaj

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jan.2022, 18:06

Sneg prekrio Grčku, otežan saobraćaj

Drugu godinu za redom neuobičajeno velike količine snega pokrile su Atinu, a Dimitris Panajotakis, politikolog iz grčke prestonice, priča da situacija podseća na onu iz 2006, kada je Atinu okovao veliki sneg i da se sada vodi borba da ostane otvoren autoput, posebno na ulazu u grad.

Sneg je prekrio Grčku od Atine sve do ostrva, železnički saobraćaj u glavnom gradu je u prekidu, zatvaraju se škole, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << a zatvoreni su i objekti za vakcinaciju u širem regionu Atine.

Panajotakis za TV Tanjug kaže da se u grčkoj prestonici saobraćaj odvija usporeno, ali su sve službe organizovano dočekale padavine.

"Situacija podseća na 2006. godinu kada je pao veliki sneg. Prognoze kažu da će u samom centru biti pola metra snega, ali sada smo organizovaniji, mislim da će situacija biti bolja", rekao je Panajotakis.

Prenosi da će, prema prognozama, sneg padati dva dana, do srede, ali da bi sneg u ova dva dana, ako bude padao istim intenzitetom kao i 2006. godine, mogao da napravi probleme.

"Preveliki su redovi automobila na ulicama, centar je krcat, saobraćaj se odvija teško. Vodi se borba da ostane otvoren autoput, na ulazu u Atinu", priča Panajotakis.

Navodi da je nevreme bilo najavljeno, ali da su i pored toga, institucije u Atini službenike pustili kućama oko podne.

Grčku je zahvatio hladni talas sa temperaturama ispod nule u mnogim oblastima širom zemlje, a minimalna temperatura u mnogim kontinentalnim područjima kretaće se između minus šest i minus osam stepeni, dok će ponegde na severozapadu temperatura pasti i na minus 15.

Nešto slično desilo se i pre godinu dana, kada je u februaru 2021. godine neuobičajeno jak sneg pokrio centar Atine, a vlasti upozorile stanovnike da izbegavaju izlazak iz stanova.

Sneg je uobičajena pojava na planinama i u severnim delovima Grčke, ali se ne dešava često da padne u samoj Atini.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.