Izvor: Luftika.rs, 10.Jul.2023, 16:10

Smaragdna ostrva grčkog Egeja za beg od turističke gužve (VIDEO)

Grčka je najjužnija zemlja Balkanskog poluostrva. Graniči se sa Makedonijom, Albanijom, Bugarskom i Turskom. Površine je 131.944 kvm, i predstavlja prirodni kopneni most između Evrope i Male Azije. Zemlja sa oko 13 miliona stanovnika. Najveći deo stanovništva čine pripadnici pravoslavne vere.
Klima je sredozemna, sa blagim i vlažnim zimama i sunčanim i vrelim letima. Za Grčku se kaže da je zemlja moreplovaca, zemlja tri >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << hiljade ostrva, predivnih plaža, zemlja Zevsa, Poseidona, Apolona, Afrodite…. Zemlja Platona, Aristotela, Sokrata… Zemlja kojoj su dale pečat mnoge civilizacije – Krit, Mikena, Epidaurus, Delfi, Rimljani, Vizantija… Zemlja u kojoj se nalaze Sveta Gora i Meteori.
Ali i zemlja koja je omiljena letnja destinacija među srpskim turistima… Ostrva Evia i Sporadi posebno se izdvajaju smaragdnim morem koje ih okružuje i činjenicom da na njima možete dobiti sve što očekujete od letnjeg odmora.

Ostrvo Evia Evia (Evija ili Eubeja) je najveće ostrvo u Egejskom moru i drugo po velečini grčko ostrvo (odmah posle Krita). Glavni grad ostrva Halkis, nalazi se na središnjem delu ostrva i povezan je mostom sa kopnenim delom Grčke i udaljen je od Atine oko 90km.
Evia se prostire od severozapada do jugoistoka, ostrvo je dugačko oko 180 km, a široko od 6 km do 45 km.
Danas se stanovnici uglavnom bave ribarstvom, poljoprivredom i snažnim turističkim razvojem poslednjih decenija, kome doprinosi prirodno okruženje i fascinantna lepota ostrvske obale.
Iz ponude posebno izdvajamo Vilu Makris koja se nalazi na samo 150 metara od strogog centra grada Pefki i na 20 metara od plaže. Odlična vila starijeg datuma sa nedavno renoviranim studijima i apartmanima, nalazi se na obali i od plaže je deli samo ulica i šetalište.
Vila Makris se sastoji od studija i apartmana na prvom spratu sa direktnim ili bočnim pogledom na more, kao i pozadi, na tiho i zeleno dvorište. U vili je dozvoljen boravak malih kućnih ljubimaca (do 10 kg).
Ostrva Sporadi Severni Sporadi su grupa od tri ostrva – Skiatos, Skopelos i Alonisos. Sva tri ostrva su poznata po brojnim prelepim plažama, bujnoj vegetaciji i smatraju se najlepšim ostrvima u Grčkoj. Obično se ne koristi termin Severni Sporadi već samo Sporadi i sastoje se od razasutih (sporadičnih) ostrva, od kojih su naseljeni Skiatos, Skopelos, Alonisos, Skiros, Pelagos a nenaseljeni Peristera, Skantzura, Yiura, Piperi i Psatura.
Populacija na ovim ostrvima van sezone nije velika – uglavnom su to zanatlije, zemljoradnici i ribari. Zapravo jedine gusto naseljene oblasti koje su ujedno i luke su grad Skiatos, grad Skopelos, Patitiri na Alonisosu i Linaria na Skirosu.
U letnjoj sezoni, na vrlo popularne plaže na Skiatosu i Skopelosu dolaze turisti iz celog sveta, kada se ožive taverne, restorani i barovi duž obale. Severni Sporadi poznati su po plažama za koje se kaže da su najlepše na Mediteranu.
Jedriličari cene ova ostrva naročito zbog skrivenih, divljih plaža i uvala sa netaknutom prirodom. Delfini i mediteranske foke su česti u ovim morima.
Posebno preporučujemo Vilu Makis, koja se nalazi na uzvišenju iznad grada Skiatosa, na oko 550 metara od centra i na oko 450 metara od plaže Megali Amos (Velika Plaža).
S obzirom da se nalazi u tihom okruženju iznad grada, svi studiji imaju fantastičan pogled na zaliv sa mnoštvom ostrvaca, grad i ostrva Skopelos i Eviju.
Svi studiji su opremljeni TV–om, wi–fi Internetom, klima uredjajem, ventilatorom i imaju pogled na more, a najbliži mini market, taverna i restoran brze hrane su na glavnoj ulici, udaljeni oko 200 metara.
Koliko koštaju osnovne namirnice u letovalištima Grčke, Turske i Crne Gore?

Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.