Slava u službi izbeglica

Izvor: SEEcult.org, 02.Jan.2016, 21:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slava u službi izbeglica

Kineski umetnik Ai Vejvej (Ai Weiwei) otvara studio na grčkom ostrvu Lezbos kako bi skrenuo pažnju na patnju izbeglica koji stižu u Evropu iz ratom zahvaćene Sirije.

Studio Vejveja na Lezbosu – glavnoj tački ulaza stotina hiljada izbeglica u Evropu, produciraće nekoliko projekata u vezi sa izbegličkom krizom, preneo je “Gardijan”.

“Kao umetnik, moram se osvrnuti na borbe čovečanstva… Nikada ne odvajam ove situacije od moje umetnosti”, rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEcult.org << je Vejvej, međunarodno najuspešniji kineski savremeni umetnik, poznat i po dugogodišnjim sukobima sa kineskim vlastima.

Vejvej je posetio Lezbos uoči novogodišnjih praznika, pohvalivši lokalno stanovništvo zbog “veoma dobrog razumevanja” patnje izbeglica i njihovih potreba. Takođe, pohvalio je ljude na Lezbosu i zbog pomoći i tolerantnosti, ali je naglasio da su im resursi ograničeni.

Vejvej je istakao i značaj rada nekoliko stranih nevladinih organizacija, posebno holandskih, norveških i španskih, ukazujući istvremeno na odsustvo svesti o ozbiljnosti izbegličke krize u Evropi i ostatku sveta.

“Granica nije na Lezbosu, ona je realno u našim glavama i srcu”, rekao je Vejvej koji skreće pažnju na tešku situaciju izbeglica na Lezbosu i mnogobrojnim fotografijama koje deli preko svojih profila na Instagramu i Twitteru, na kojima ima na stotine hiljade pratilaca.

Vejvej je najavio da će posetiti Lezbos nekoliko puta tokom ove godine, a i kasnije, ako izbeglička kriza ne bude u međuvremenu rešena.

U njegovom studiju na Lezbosu radiće desetak njegovih studenata iz Kine i Nemačke.

(SEEcult.org)
Pogledaj vesti o: Grčka,   Sirija

Nastavak na SEEcult.org...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEcult.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEcult.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.